Ово је одговор Фејсбук странице ветерана са Кошара на нападе НВО Центра за примењену историју:

Некакав „Центар за примењену историју“, ма шта то значило, а заправо значи да Центар који финансира Америчка и Немачка амбасада у Србији треба да врши утицај у нашем друштву и обликује историјску свест онако како то одговара њиховим финансијерима, супротно или другачије од онога какво је народно виђење сопствене историје. Центар који је сличан ономе за „Деконтаминацију“ Срба, од Наташе Кандић, а чим је центар за деконтаминацију, значи да смо претходно нечим контаминирани, што се обично на крају представља као великосрпски хегемонизам, национализам и косовскозаветни наратив – то је суштина проблема с којим ове НВО желе да се обрачунају. У преводу – НВО желе да се обрачунају са српским идентитетом.

Да подсетимо, у Кандићкином центру се одржава „фестивал Мирдита“.

Центар за примењену историју се осврнуо на медијска писања о Кошарама, те закључује да Срби немају право на своје хероје, нити на сопствену интерпретацију историје. Ништа чудно за НВО коју финансира Америка и Немачка.

Холивудски блокбастери могу приказивати НАТО војнике као позитивне, гуд гај, иако су извршили агресију на једну суверену државу, али Србији се не дозвољава да своје борце и војнике, који су учествовали у одбрамбеном рату, прикаже у позитивном светлу. Хрватска може да прикаже своје „бранитеље“ и злочиначку акцију „Олуја“ у позитивном светлу, али Срби не смеју да прикажу прогнане и убијене Србе као жртве јер то је одмах, како наводе „стручњаци“ из овог центар „судбинска виктимизација Срба“.

Сви смеју да имају своје жртве, само су српске жртве непожељне јер по тумачењу ове и њима сличних НВО, Срби могу бити само кривци, никако и жртве.

Даље, ова организација наводи да је интерпретација догађаја на Кошарама у медијима где се помињу муџахедини, црнокошуљаши, ОВК терористи, НАТО пакт, и слично подстицање митске слике борбе против ЗЛА. Било би лепо да после ове испразне констатације покушају да увере, не само нас, већ и остатак света по чему су побројане организације симбол ДОБРА.

Народ је јасно препознао у борбама на Кошарама симбол отпора окупатору, симбол који повезује у један историјски континуитет Бој на Косову и све српске ослободилачке и одбрамбене ратове са борбама на Кошарама. Та народна свест је првобитно изражена на друштвеним мрежама а не у медијима, како тврди ова НВО. Медији су се укључили тек знатно касније и по дифолту преузимали садржај са друштвених мрежа који је био виралан. Дакле, не ради се ни о каквом државном пројекту, на жалост. Било би заиста добро да је истина то што тврде из фамозног Центра за несрпско тумачење српске историје али то просто није истина. Истина је да су медији који су почели да преносе садржај друштвених мрежа о Кошарама увидели да у народу већ постоји велико интересовање за овај догађај и просто то нису игнорисали.

Народу који је преживео два геноцида у ХХ веку и масовно протеривање крајем тог века приписивати нерационалност због осећаја страха и угрожености, може само неко ко је малоуман или злонамеран.

Ми ћемо, упркос душманима, наставити да негујемо сећање на све пале хероје Кошара и оне који су преживели и на њихову јуначку борбу против муџахедина, ОВК терориста, црнокошуљаша и НАТО агресора. То је наш аманет и то је наш завет. Не постоји та НВО или страна амбасада која нам то може забранити.

Нека је вечна слава ХЕРОЈИМА КОШАРА!

Оставите Коментар