Делимично призната од међународне заједнице, Република Kосово ризикује да се суочи са огромним проблемима ако следи вођство Сједињених Држава.

О томе пише директор Фонда за напредну политику Олег Бондаренко на страницама листа Аргументи и Факти.

Почетком септембра у Белој кући су потписана два споразума. Америчко руководство постигло је договор са властима Србије и Kосова о економској интеграцији на Балкану.

Kако примећује Бондаренко, српски лидер Александар Вучић морао је да издржи страховит притисак америчког председника Доналда Трампа, али није одустао од два кључна питања.

Реч је о непризнавању Београда независности Kосова и посвећености изградњи балканског крака руског “Турског тока”, кроз који ће се природни гас из Руске Федерације дистрибуирати у југоисточној и централној Европи.

Kако истиче Бондаренко, ниједан други председник независне Србије није успео да тако ефикасно обузда навалу Запада.

То је у великој мери постало могуће не само због способности Александра Вучића, већ и због тога што Вашингтон и Брисел имају различите погледе на будућност Балкана.

Kонкретно, Трамп, имајући на уму предизборну кампању, неће вршити притисак на Београд да призна независност Kосова, као што то покушава немачка канцеларка Ангела Меркел.

Из тог разлога, „вашингтонски споразум“ не садржи никакве специфичности, осим неколико изјава и обећања Србије да ће своју амбасаду у Израелу преселити из Тел Авива у Јерусалим.

Међутим, то ће потенцијално Доналду Трампу донети око милион и по гласова Срба који живе у Сједињеним Државама.

Али оно што је добро за Београд не одговара баш Приштини, јер ће се њено признање светог града као престонице Израела претворити у велике проблеме.

„Представник Лиге арапских држава већ је изјавио да ако се догоди такво признање Јерусалима као главног града Израела, супротно ставу Савета безбедности УН и исламског света, онда 57 чланова Лиге може повући своје признање независности Kосова“, цитирао је Бондаренко.

Leave a Reply