Руску новинарку и ауторку филма „Доњецка Вратарница“ Наталију Батрајеву из Краснодара су таковане косовске власти прогласиле опасном по безбедност те такозване државе. Она је о томе написала на својој Фејсбук страници.

«Написала сам и објавила књигу о Косову, припремила изложбу фотографија и испоручила је Русији и другим земљама. Говорила сам и писала о ситуацији на КиМ већ 10 година.

Организовали смо и тамо испоручили више од две десетине икона, са натписом «Поклон косовским Србима од руског народа». Била сам свед`ок догађаја 2008. године и припремила књигу фотографија са документарним филмовима, која није објављена због недостатка новца.

И ништа од тога није изазвало никакву реакцију илегалних косовских власти.

А само због три пројекције на Косову филма о уништеном манастиру Иверски у Доњецку, о животу сестара, у коме нема ни једне оптужбе, оптужена сам за то да сам претња националној безбедности «Република Косово».

А приказ филма „Доњецка Вратарница“ ускоро ће се наставити у Русији, Аустралији, Србији.

Ја сам сада лице које представља претњу по националну безбедност «Косова». Са гледишта закона — ово је потпуно безакоње. Објективних разлога за то нема.

Консултовала сам се у Амбасади и нашој канцеларији у Приштини, где су рекли да је, колико сећају, ово први случај такве врсте оптужби према руском држављанину.

Објављујем званичан документ.

Речено ми је да су исто учинили и са Арном Гуеном, Французом који је пружио помоћ на Косово. Са српским новинаром Борисом Малагурским. Ово је, наравно, шамар Русији. Истина је на мојој страни, али протестоване неће успети.

Морамо покушати да привучемо пажњу медија.»

Оставите Коментар