Ситуација на Косову и Метохији је забрињавајућа, изјавио је данас директор Управе за сарадњу са дијаспором у региону Арно Гујон и истакао да су Срби на северу покрајине одговором на насиље Приштине послали јасну поруку да не сме да се пређе граница у нападима на српски народ, што се, каже, односи и на Републику Српску.

Гујон је рекао и да међународна заједница мора да преузме одговорност како би Срби у покрајини живели безбедно и слободно.

Према његовим речима, јучерашњи упад косовске полиције на север је чисто насиље, додајући да се нигде на свету није пуцало на људе када треба да се заплени роба попут „фанте или „смокија“.

„Србија је показала бригу о свом народу тако што је слала јасне поруке свима да неће дозволити да се догоди нови погром као што је било 2004. године“, рекао је Гујон после потписивања уговора са представницима три српска удружења из Федерације БиХ у Министарству спољних послова.

Навео је да је од почетка године на простору Косова и Метохије забележено више од 100 напада на Србе и да нико од починиоца није ухапшен, те да је јасно зашто се Срби у покрајини осећају несигурно.

Гујон је рекао и да међународна организација на челу са Кфором и Еулексом мора да преузме одговорност за дешавања на северу Косова и да обезбеди људима мир и сигурност.

Истакао је да су Срби на северу покрајине одговором на насиље Приштине послали јасну поруку да не сме да се пређе граница у нападима на српски народ што се односи и на Републику Српску.

„Свакако да су притисци на Републику Српску и Србију огромни и да ће се они повећавати. Верујем да ми тако што показујемо одлучност у борби за људска права српског народа на Косову и Метохији поручујемо да не сме да се пређе једна граница и да се Република Српска данас брани и на Косову и Метохији“, рекао је Гујон, пренео је Танјуг.

Оставите Коментар