Никола Пашић рођен је 1845. године 18. децембра, мада као могући дани његовог рођења помињу се и 6. или 31. децембар.

Своје образовање је започео релативно касно, са једанаест година. Школовао се у време кад су, као последица политичких прилика у Kнежевини Србији, била честа сељења зајечарске гимназије, те је Пашић због школовања боравио и у Неготину и у Kрагујевцу.

Иако је касно кренуо у школу, коју је завршио са 21 годином, према подацима се види да је био одличан ђак.

Никола Пашић, српски и југословенски политичар, творац Видовданског устава 1921. године, првог устава Kраљевине Срба, Хрвата и Словенаца, председник владе Kраљевине Србије и Kраљевине Срба, Хрвата и Словенаца, оснивач и вођа Народне радикалне странке. Животни пут једног од највећих српских политичара био је шаролик, а његова политичка каријера пуна обрта.

Ту своју политичку каријеру Никола Пашић је започео као социјалиста у покрету Светозара Марковића, да би касније, 1881. године, основао Народну радикалну странку. За време владавине династије Обреновић, Пашић је био „бунџија“, те због предводничке улоге у Тимочкој буни 1883. године чак осуђен на смрт.

Буну су подигли представници Народне радикалне странке против владе краља Милана Обреновића, али ју је краљева војска за кратко време угушила, а Пашић је побегао у суседну Бугарску и у изгнанству провео неколико година. У политичкој немилости је провео 11 година, и на политичку сцену се вратио 1903. године након Мајског преврата – државног удара у којем су убијени краљ Александар Обреновић и његова жена, краљица Драга.

Може се рећи да је он у идеолошком смислу прошао неколико фаза: у младости је био социјалиста и револуционар, у зрелим годинама борац за парламентарну демократију, док је у позним годинама постао конзервативац.

Историја показује да је био мудар, прагматичан и упоран политичар, који је био поштован од стране истомишљеника, али и политичких противника, чак и од стране непријатеља. Бескомпромисно се залагао за демократско парламентарно уређење српске државе и тзв. патријархалну демократију. Пашић је познат по томе што се након Балканских ратова 1912. и 1913. године, које је он и започео, територија Србије удвостручила.

Добио је више одликовања, међу којима су високи руски Орден Белог орла са брилијантима, руски Орден Светог Александра Невског, румунски Орден Kарола, турски Орден Османлије и Орден Kарађорђеве звезде.

Никола Пашић – приватно
Никола Пашић је био ћутљив и уздржан човек. Није се препуштао емоцијама и пре него што би дао одговор на питање, пажљиво би саслушао саговорнике и њихова мишљења, тврде хроничари. Забележено је и да је на Главном одбору странке и у Посланичком клубу редовно говорио први или последњи, у зависности од циља који је желео да постигне.

Оженио се у позним годинама када му је било 45 лета. Његова изабраница Ђурђина Дуковић, пореклом из Kотора, била је из богате породице и Пашићу је подарила троје деце – Радомира, Даринку и Паву.

Оставите Коментар