Политички аналитичар Леон Духанај сматра да је вест о одбијању визе премијеру Kосова Аљбину Kуртију за посету САД јасан сигнал да он мора да промени приступ.
У супротном ризикује пад с власти.

„Неиздавање, односно одбијање визе, по мени је јасна порука за премијера Kуртија, али и за грађане. Ако се Kурти не промени, ускоро ц́е се суочити са притиском, а можда чак и са својим политичким крајем“, рекао је Духанај у изјави за Kосово онлајн.
Подсетио је да је не тако давно под америчким притиском изгласано неповерење првој Kуртијевој влади, додајући да се не смеју олако схватити упозорења попут негативног одговора на захтев за добијање визе. Духанај указује да је одражавање привидне политичке воље за сарадњом, недовољно.

„Господин Kурти и његова политичка организација били су стални противници Запада, и у том духу је почела Kуртијева прва влада, која је затим збачена на захтев Американаца. Сада када је поново на власти, покушава да направи неки баланс, где с једне стране празним изјавама покушава да Американце смири, док на терену ради против њихових интереса. Одлуке против америчког гаса биле су само једна од ових политика. Нажалост, народ је постао жртва његових манипулација и пропаганде”, истиче Духанај.

Подсетимо, Скупштина Kосова недавно није подржала резолуцију којом се позива Влада премијера Аљбина Kуртија да спроведе Вашингтонски споразум, који су иначе иницирале Сједињене Америчке Државе.

За Духанаја то није ништа неочекивано, с обзиром да је премијер Kурти одувек био познат по својим антиамеричким ставовима.

Истовремено, Духанај подсећа да се лидер Самоопредељења противи не само Вашингтонском већ свим споразумима које је Kосово до сада потписало.

“Премијер Kосова Аљбин Kурти, од његовог активног наступа у јавном животу на послератном Kосову, не говори о сарадњи са земљама које познајемо као Западни блок, укључујуц́и наравно Сједињене Америчке Државе. Такође, господин Kурти је био противник свих достигнуц́а, свих постигнутих споразума који су се односили на судбину Kосова, почев од Рамбујеа па надаље”, закључује Духанај.

Оставите Коментар