Заменик градоначелника Београда Горан Весић позвао је у грађане Србије да један од најзначајнијих симбола наше земље истакну јавно, на зградама, фирмама, и другим видљивим местима како би исказали поштовање према нашој култури и традицији овим патриотским гестом.

Застава Србије један је од симбола нашег идентитета који смо помало запоставили, а Горан Весић сада покушава да поврати свест грађана о значају обичаја истицања заставе и националног поноса.

Гостујући у јутарњем програму, Весић је поклонио заставу камерману и позвао га да је окачи на својој стамбеној згради.

– Свака зграда треба да има српску заставу и да је истакне са поносом – рекао је Весић предајући овај симбол наше земље.

Заменик градоначелника позвао је грађане да наша застава треба да буде истакнута увек, а не само кад су празници.

– На тај начин показујемо да поштујемо нашу културу – рекао је Весић.

Весић је написао да га је током претходног гостовања, камерман питао да ли може да му поклони заставу Србије коју би ставио на своју зграду.

– Испунио сам дато обећање – рекао је Весић и додао – Српска застава треба да буде истакнута на свакој згради и кући у Србији и Београду, као што је то случај у Америци, јер је то одраз патриотизма, љубави и поштовања према нашој отаџбини!

Ово обележје користило се кроз историју одувек као знак истицања посебности одређене традиције и културе, али и за сигнализацију. Данас, свака држава има своју заставу, грб и химну, а једна од основних карактеристика по којима се препознају, управо је застава.

У земљама попут САД, Шпаније, Турске, и још многих других, заставе су истакнуте на свим институцијама, фирмама, школама, и у великој мери на приватним кућама. Сваки становник има заставу у својој кући, а у највећем броју случајева, она је са поносом истакнута на крову, тераси, прозору или неком другом видљивом месту.

Један од обичаја код Срба је да се застава истакне на рогове конструкције, приликом изградње куће, односно крова као завршног чина стварања дома.

Међутим, реткост је видети српску заставу истакнуту на приватним домовима, а нарочито фирмама. Није реткост да их нема ни на образовним институцијама где се школују и одрастају генерације које ће наследити Србију.

Овакву ситуацију можемо и морамо променити, а заставу као један од најсветијих и најзначајнијих симбола нашег идентитета и културе поново са поносом истаћи на својим домовима, школама, предузећима и другим значајним јавним местима.

Оставите Коментар