Карла Дел Понте оптужила је команданта ОВК да су му руке крваве од ужасних злочина који је починио над Србима!
Биша главна тужитељка Хашког трибунала Карла дел Понте у књизи мемоара „ Госпођа тужитељка“ до танчина описује ток истраге и подизање оптужнице за ратне злочине против бившег команданта ОВК Рамуша Харадинаја.

У првој оптужници Хашког трибунала у њеном коначном допуњеном облику од 2005. године наводи се да је Харадинај био командант ОВК на највећем делу западног Косова, подручју које је ОВК именовао као „Оперативна зона Ђукадин“, и да су под његовом командом били оптужени Идриз Баљај и Лахи Брахимај, као и остали припадници ОВК.

На самом почетку судског процес у уводној речи Дел Понтеова се усредсердила на жртве, на тела одбачених на пољу смрти око Радоњићког језера и на страхове сведока одбране.

– Овај господар рата, његов поручник и и његов затворски чувар имају окрвављене руке. И то крвљу невиних цивила, жртава које нису подржале оптужене ни циљеве ОВК. Пред вама су три човека оптужена за ужасне и насилне злочине убиства, протеривања, мучења, силовања, отмице, насилног затварања и најокрутнијег злостављања- рекла је Дел Понтеова.

Она даље наводи као огроман проблем убијање и злостављање сведока и као посебан привмер истиче убиство бившег члана ОВК Тахира Земаја , који је на суђењу које је водио суд УНМНИК сведочио против Рамушевог брата Даута.

-Тахир Земај, један од сведока оптужбе, убијен је 4. јануара 2003. пуцњима из возила у покрету заједно са сином и нећаком у највећем граду западног Косова, Пећи. Друга два сведока оптужбе на истом суђењу, Садик Мусај и Илир Селимај, такође су убијени -открила је у књизи Дел Понтеова.

Међутим, према њеним речима, само осам дана након што је локална полиција потпомогнута УНМИК позвала сведоке Земајевог убиства неко је на зграду УНМНИК испалио противавионску ракету.

– Након тога су убијена двојица полицајаца који су истраживали Земајево убиство-открила је бивша Хашка тужитељка.

Извор: srbijadanas.com / Српски Телеграф