Војска Србије је данас 20-25 пута снажнија, не рачунајући људске капацитете, у односу на раније, а војску јачамо да бисмо заштитили Србију, грађане и да делујемо превентивно, као и да свима који мисле да могу да изврше агресију на Србију поручимо да то није могуће. Наставља се снажење наше војске. Стигла су два нова расклопљена миг-29, стижу још два и ускоро још много тога.

Овом поруком, изреченом у дану када је Војска Србије, заједно са полицијом, демонстрирала своје потенцијале на вежби „Одговор 2021“, одржаној на две локације, председник Александар Вучић најавио је нове набавке најсавременијег наоружања и опреме и даље јачање одбрамбених потенцијала наше земље.

Процена, па одлука

Према информацијама до којих је Српски телеграф дошао у врху Војске Србије, неке набавке су већ договорене, а о некима се разговара. Оно што је сигурно, како се сазнаје, оружје и опрему купићемо, буквално, са свих страна света.

Како каже војни аналитичар Александар Радић, код нас је у набавци оружја и опреме присутан, па и приоритетан, спољнополитички елемент.

– Уговори ће бити потписани са Французима, Американцима, Русима, Кинезима, Турцима, Израелцима… Србија је војно неутрална земља и нема никакве сметње да од сваког на свету узме оно што јој треба. Списку традиционалних партнера од којих смо куповали, попут Американаца и Руса, у последње време смо додали и друге. Посебно је интензивирана сарадња са Французима – објашњава саговорник из Војске Србије.

– Механизам функционише тако да се кроз ширење извора набавки процени где је тежиште, шта треба политички постићи, а да то буде прихватљиво за војску. Оно што је ових дана актуелно и што се управо реализује јесте долазак авиона који, претпостављамо, довозе преостале тенкове и борбена возила из донације Русије, а ради се и модернизација миг-29. То су руски пројекти. Из Кине се очекује долазак система противваздушне одбране ФК3. Прича се и о беспилотним летелицама. Са Француском је необично дубока сарадња, она је у овом тренутку, могу да кажем, најактуелнија јер су купљена три хеликоптера суперпума за МУП. То су врло озбиљне машине и оне треба да стигну идуће године. Затим, из те земље врло широко се набавља опрема за модернизацију наших система. Купују се ракетни системи за противваздушну одбрану МИКА, а председник Вучић је наговестио да ће бити купљени нови хеликоптери из Француске за војску и за полицију, да ће бити набављени радари, тако да у броју набавки та земља тренутно предњачи – набраја Радић.

Како сумира саговорник, наоружање се набавља из Америке, европских земаља, Русије, Кине, а постоје најаве да ће се простор за набавке отворити и према Израелу и Турској.

Иде нам у прилог

Срђан Граовац, аналитичар Центра за друштвену стабилност, констатује да је то што набављамо оружје са разних страна одраз наше спољне политике, која је таква да иде у правцу неутралности, што нама у овом тренутку највише и одговара.

– Самим тим што се нисмо сврстали ни у један савез, ми немамо обавезу да купујемо оружје од унапред одређених земаља. У могућности смо да бирамо оно што нам је најисплативије и најефикасније, што је велика предност за нас. Битно је да истакнем и то да је куповина оружја политичко питање, а не само војно, и да се то користи као средство продубљивања политичких односа с неким земљама. Чињеница да Србија оружје купује из Турске, Француске, Кине, Русије, као и из других земаља, говори само у прилог томе да на тај начин продубљујемо везе са свим земљама – закључује Граовац.

Шта набављамо од кога

Француска: Хеликоптери суперпума, други хеликоптери за Војску и МУП, опрема за модернизацију наших система, радари. Посебно је занимљив ПВО систем МИКА (МИЦА). То је лаки мобилни ракетни систем кратког домета који једини у свету има способност лансирања ракета са инфрацрвеним самонавођењем. Систем користи модификоване ракете ваздух-ваздух, које су у наоружању борбених авиона мираж

Русија: Авиони, хеликоптери, оклопна возила

Америка: Оклопна возила, разна опрема, радарски системи

Кина: ПВО систем средњег домета ФК3 (пандан руском „С-300“ и америчком „Патриоту“), који може деловати на шест циљева истовремено, беспилотне летелице

Турска: Беспилотни убојити дронови барјактари. Производе се и продају у две верзије, као борбена и извиђачка летелица, са наоружањем и без њега. У употреби од 2014. Недавно показали пун ефекат у сукобу Азербејџана и Јерменије

Израел: Софистицирана опрема за извиђање и истраживање коју користи МОСАД

Ирска: Компоненте за оклопна возила

Вучић: Сви одушевљени како дејствују „Пламен-С“ и „Панцир“

Председник Александар Вучић објавио је на свом Инстаграм налогу снимак дејства система лансера ракета „Пламен-С“, које је приказано током вежбе „Одговор 2021“, одржане на полигонима Орешац код Вршца и Пасуљанске ливаде. Шеф државе је истакао да је поносан на све што је видео и поручио да ће се наставити улагања у српску армију. Зато ћемо, истакао је, бити изложени различитим врстама притисака.

Вучић је, говорећи о улагањима у Војску Србије, подсетио колико је она свесно уништавана током претходне власти и упитао коме смета јачање српске војске данас.

– Све то Србија ради да би могла да буде сигурна, да заштити своје грађане – навео је Вучић, говорећи и о томе да је некада Хрватска, од које смо 1,7 пута већи, имала снажнију војску, али да то више није случај.

Вучић је приметио да су сви импресионирани нечим новим, како систем „Панцир“ гађа, 5.000 метака од 30 мм у минуту.

– То, буквално, руши брдо и огромно је појачање за Војску Србије.

Оставите Коментар