Његова светост патријарх српски Иринеј је изузетно много био везан са Косовом и Метохијом, чему је посветио и читав свој живот. Посебно ће остати упамћене његове речи на Видовдану 2013. које и дан данас одјекују од Газиместана до Призрена:

„Ја нисам рођен на Косову, али је време које сам провео у Призрену, око 20 година, најлепше време мога живота. Поносан сам на Призрен и Косово и Метохију. То је моја прва отаџбина, то је мој дом. Поносан сам и радостан што сам васпитаник Призренске богословије, Косова и Метохије и сада Пећке патријаршије.

Душа ме боли када видим Призрен са спаљеним домовима, Призрен без Призренаца, Косово без многих Косоваца и Метохијаца. Aли, надам се да нас Господ неће оставити.

Имамо велики број светих угодника Божијих, чија тела почивају у Патријаршији, Светог краља Стефана Дечанског у Дечанима, Светог Јоаникија Девичког у Девичу и надамо се да ће нам помоћи да сачувамо и одржимо нашу свету косовскометохијску земљу као српску земљу.

То је била, то јесте и верујем да ће за свагда и остати. Морамо се сви потрудити да Косово и Метохију не заборавимо. Надам се да ће многи Косовци и Метохијци да се врате у своја места, у своје домове, тамо где су рођени и где су живели, где су им гробови и молим их да се не одричу своје земље.

Будимо јединствени, немојмо се делити, деоба нас је скупо коштала кроз читаву нашу историју. Она четири „С“ не носимо случајно, то је трагедија која нас прати од Косова Поља до данас. Подељен народ је народ без снаге и без ичега вреднога.“

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар