РУСИЈА је – по договору са Нур-Султаном – повећала свој мировни контигент у Казахстану.

Један његов део упутила је у Бајконур – да би чувао космодром, иако у том граду, са нешто више од 70.000 становника, живи око 25.000 Руса.

И ово је, као и тражење „безбедносних гаранција“ од САД и НАТО, плод „нове одлучности“ државног врха у Москви.

На овакав закључак упућује и интервју новинској агенцији ТАСС интервју руског амбасадора у Казахстану Алексеја Бородавкина. Ево главних акцената из тог интервјуа, па просудите сами:

„На наше очи у пријатељској, па и братској земљи, догодила се права трагедија. Извршен је организовани, и унапред добро испланиран наступ милитаната, који је, по свему судећи, имао за циљ урушавање унутрашње политичке стабилности у Казахстану и дугорочну дестабилизацију на јужним границама наше земље.

Плановима завереника није било суђено да се остваре. Ово је лекција за оне који се усуђују да посегну на слободу и безбедност пријатеља Русије, који покушају да пређу „црвене линије“ руских спољнополитичких интереса и интереса наших савезника.

Са убицама и терористима не може бити никаквих преговора. Председник Русије Владимир Путин је својевремено врло сликовито формулисао неопходност да се они гоне и ликвидирају, где год да се крију.

Не може а да не изазове понос брзина и ефикасност којом је ОДКБ приступио решавању практичних задатака поновног успостављања уставног поретка у Казахстану, које је поставило политичко руководство републике.

Наши непријатељи не би требало да искушавају судбину. Русија сада није Русија из деведесетих. Они који покушају да угризу нас и наше пријатеље, остаће без зуба.

Руске оружане снаге су помогле у спасавању Алма-Ате од разбојничко-терористичке агресије. Ово је – закључио је Бородавкин – још једна потврда да историјски проверен и запечаћен братском крвљу савез Русије и Казахстана – нису празне речи.“.

Оставите Коментар