Како сазнајемо из добро обавештених извора, прошлог месеца је у Сарајеву у највећој тајности одржан састанак на високом нивоу између делегација Обавештајно – сигурносне агенције (ОСА) БиХ, којом мимо свих прописа даље руководи вишеструко компромитовани кадар бошњачке Странке демократске акције (СДА) Осман Мехмедагић, звани „Осмица“ и Службе безбедности Украјине (СБУ).
На овом састанку договорено је да ће обе ове тајне службе убудуће као заједничког извора, и за њихове циљеве прилично важан ресурс, користити украјинску држављанку Уљану Бах, председницу опскурног удружења „Прогресивни развој организација и индивидуа“ (PROI), која већ више од десет година живи и ради у БиХ.
Наиме, Уљана је као украјинска држављанка „врбована“ од стране ОСА још маја 2017. године када је у својству директорке PROI учествовала на састанку са Делегацијом Европске уније (ЕУ) у Сарајеву, поводом тада актуелних измена закона о ограничавању употребе дувана у БиХ. Њено врбовање, које је извршено за тзв. компромитујућој основи (што у обавештајној терминологији подразумева рад за неку службу под претњом објављивања неког компромитујућег материјала) био је уједно и један од највећих оперативних домета ОСА, па је тако у наредним годинама максимално рађено са њом, како би оправдала Мехмедагићева очекивања.
Уљана је као један од највреднијих агената ОСА искоришћена као погонско гориво чувене „Осмицине фабрике лажи“, односно тајне операције која подразумева агресивне медијске нападе на Русију али и Србију, као наводно „упориште руског утицаја“, што је иначе теза коју ОСА бесомучно фабрикује и неосновано промовише где год стигне.
У светлу најскоријег договора о заједничкој сарадњи са СБУ, којој је ОСА понудила Уљану као једног од својих перспективних агената, који има и лични мотив да мрзи Русију, очекује се њено још интензивније деловање у доброј познатој матрици медијских напада.

Оставите Коментар