Закључно са јучерашњим даном, према званичном извештају Градског завода за јавно здравље, у Београду је ревакцинисано 651.335 лица, односно 46,8 одсто, чиме смо прешли праг од 650.000 ревакцинисаних, што нам је био циљ до 10. јуна, изјавио је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

„Вакцинисано је 722.865 лица, односно 51,9 одсто и тако се приближавамо циљевима које је Град Београд зацртао да до краја месеца вакцинишемо 750.000, а ревакцинишемо 700.000 људи. Укупно је у Београду потрошено, од почетка масовне имунизације, 1.374.200 доза вакцина. Када гледамо полну структуру вакцинисаних и даље предњаче жене, њих је 54 одсто, а мушкараца 46 процената. Просечна старост вакцинисаних пада и сада је 56,2 године, што значи да се све више млађих људи вакцинише“, прецизирао је Весић, наводи се у саопштењу Града.

Весић је позвао Београђане и Београђанке да се вакцинишу и додао да је Београд по вакцинацији најбољи у Србији.

„Да бисмо то и потврдили хајде да до краја месеца постигнемо циљеве које смо зацртали и да нас они воде у нормалан живот и ка потпуном отварању свега, те да од 21. јуна можемо да организујемо концерте, конгресе, свадбе, матуре и све оно што чекамо дуже од годину дана“, казао је Весић.

Према његовим речима, у понедељак је заказана седница Кризног штаба и Београд је за ту седницу већ припремио неколико захтева.

„Први захтев је да се дозволи музика у свим ресторанима до 24 сата, други да се радно време продужи до 1 сат, тражићемо да се 21. јуна у Београду, без обзира да ли ће у Србији бити 50 одсто вакцинисаних, дозволе концерти, конгреси, свадбе, матуре, а да одговорност буде на организаторима, односно да истовремено Кризни штаб усвоји протоколе који је урадио Градски завод за јавно здравље пре два месеца, где је тачно дефинисано како се организује било који од тих догађаја. Нема разлога да не живимо нормално јер у Београду имамо тридесетак заражених што је на два милиона људи статистичка грешка. Чињеница је, и то разумемо, да све те догађаје не можемо да организујемо како је било пре короне, већ да ће се организовати под мало другачијим условима, што је потпуно прихватљиво и да тако и треба да их организујемо“, закључио је Весић.

Оставите Коментар