Председник Белорусије Александар Лукашенко потписао је закон који предвиђа могућност забране медија земаља које предузимају непријатељске кораке против белоруских медија, саопштила је данас прес служба председника.

Лукашенко је потписао Закон о изменама и допунама закона Републике Белорусије о масовним медијима, пренела је агенција РИА Новости.

Документ има за циљ унапређење механизама заштите националних интереса у медијској сфери, као и проширење алата за одговор на непријатељске акције против Белорусије, наводи се у поруци на сајту белоруског председника.

Објашњава се да „закон предвиђа могућност увођења забране деловања страних медија на територији Републике Белорусије у случају да стране државе испоље непријатељске радње према белоруским медијима“.

Kако се наводи у извештају, проширује се листа основа за укидање сертификата о државној регистрацији медија и ограничавање приступа Интернет ресурсима. Утврђени су услови за делатност власника интернет ресурса који дистрибуирају производе телевизијских и радио-дифузних медија.

Раније је документ усвојио белоруски парламент. Заменица председника Kомисије за људска права, националне односе и медије доњег дома белоруског парламента Лилија Ананич рекла је да предлог закона предвиђа могућност предузимања симетричних контрамера против непријатељских земаља које намећу ограничења белоруским медијима, спречавају њихову дистрибуцију у иностранству, погоршавају услове за њихово деловање.

Она је објаснила да ће по обавештењу Министарства спољних послова Министарство информисања донети одлуке о симетричним мерама према страним медијима из непријатељских земаља који су акредитовани у Белорусији. Сличан поступак ће важити и у случају укидања рестриктивних мера и забрана.

Оставите Коментар