Иако су Сједињене Америчке Државе (САД) посљедњих година смањиле број војника у многим земљама и затвориле неке од својих база, америчка војска још увијек има готово 800 војних база различитих величина у 172 земље и више од 320.000 војника изван америчког континента, преноси Анадолу Агенцy (АА).

Наредба америчког предсједника Доналда Трумпа Пентагону да смањи број америчких војника у Афганистану и Ираку на 2.500 од 15. јануара, скренула је пажњу на америчке војне базе у иностранству.

Према документу о националној одбрамбеној стратегији за 2018. годину, Пентагон покушава смањити број својих снага, посебно на Блиском истоку и у Африци.

Истовремено, познато је да је САД почео повлачити високе војне дужноснике у многим регијама, посебно у Африци, и замјењивати ​​их војницима нижег ранга.

Упркос тим промјенама, САД још увијек имају десетине хиљада војника у готово свим регијама.

Поред тога, стотине хиљада војника дежура на америчким носачима авиона и пратећим бродовима, који немају директно сједиште у једној земљи.

Више од 320 хиљада америчких војника дежура у 172 земље те на Хавајима и Порторику, који су америчка територија.

Повлачењем САД-а из Ирака и Афганистана, пацифичка регија је постала подручје са највише америчких војника. Док је већина америчких војника стационирана на Хавајским острвима у овој регији, земља која прима највише америчких војника је Јапан.

У Јапану има 60.920 војника, које САД виде као прву линију фронта против Kине, и 29.220 војника у Јужној Kореји.

На острву Гуам, гђе Сјеверна Kореја пријети нуклеарном ракетом и гђе су смјештени амерички бомбардери, налази се 11.220 војника.

Уз њих, САД има око 2 хиљаде војника у земљама у регији, укључујући Аустралију, Тајланд, Филипине, Индију и Сингапур.

У складу с тим, број војника смјештених у пацифичким земљама САД-а премашује 103 хиљаде.

Такођер постоји значајан број америчких војника у Европи, која је због НАТО-а стратешко концентрирано подручје САД-а.

Америчка администрација одлучила је смањити број војника у Њемачкој на 25 хиљада протеклих мјесеци, али према подацима од 30. септембра, 46.094 војника САД-а стационирана су у Њемачкој.

Такођер, 14.720 америчких војника стационирано је у Италији, а 1.869 у Белгији, гђе је сједиште НАТО-а. У Шпанији има 3.575 америчких војника, а у Холандији 629.

Постоје подаци и да се у Грчкој налазе 463 америчка војника, а у Турској 1.762.

Пентагон има 4.500 америчких војника у Пољској и око 700 у Норвешкој, а распоредио је стотине војника и у друге источноевропске земље.

Након 11. септембра 2001. године, у Афганистану и Ираку је било више од 200 хиљада америчких војника.

Иако је бивши предсједник Барацк Обама повукао већину трупа из Ирака и Афганистана 2011. године, Блиски исток је и даље био регија значајне концентрације трупа.

Одлуком објављеном ове седмице, САД ће смањити број својих војника у Афганистану и Ираку на 2.500.

Иако је америчка Централна команда (ЦЕНТЦОМ) испразнила многе своје базе у Ираку, и даље користи оно што је познато као „Мала Америка“ у Kатару, Уједињеним Арапским Емиратима (УАЕ) и Бахреину.

Наиме, 4.517 америчких војника стационирано је у Бахреину, 8.000 у Kатару и 13.500 у Kувајту.

У УАЕ-у има 5.000 америчких војника, око 4.000 у Саудијској Арабији и више од 3.000 у Јордану.

Оставите Коментар