Председници Русије и Белорусије Владимир Путин и Александар Лукашенко састали су се у понедељак у Сочију.

Руски председник Владимир Путин нашалио се данас да ће морати озбиљно да разговара са Западом, који га криви за економски хаос изазван руско-украјинским ратом, и сагласио се са белоруским колегом да су санкције подстакле обе земље да се самостално развијају.

Руска економија добро функционише упркос западним санкцијама, рекао је Путин у Сочију, где је разговарао са Александром Лукашенком, који је раније данас оптужио Запад да „цепа“ Украјину, а његово министарство одбране је објавило да тестира своје оружје и опрему.

„Хвала Западу, дали су нам подстицај“

Санкције су дале обема земљама подстицај да се фокусирају на независни развој, рекао је Лукашенко, додајући да западне елите погрешно идентификују узроке својих економских недаћа.

– Што се тиче економије, хвала им (Западу) што су нам дали такав подстицај сопственом развоју – рекао је Лукашенко, преноси Ројтерс.

Путин се на то осмехнуо и климнуо главом.

– Добили су инфлацију, а говоре: „Путин је крив“, „Путин је крив за све“ – рекао је Лукашенко.

Путин је наставио и иронично рекао:
„Морац́емо озбиљно да разговарамо са њима“, преноси Ројтерс.

„Проверавамо наоружање и опрему“

Министарство одбране Белорусије саопштило је да је војска почела да проверава своје оружје и логистичку опрему како би се уверила да су спремни за борбу. У саопштењу се наводи да војска проверава опрему у дугорочном складиштењу.

– Инспекцијом ће се утврдити стање опреме и спремност за обављање задатака – наводи се.

Лукашенко је до сада одбијао да се директно укључи у сукоб у Украјини слањем трупа, али је руска војска користила белоруску територију у нападу на Украјину. Лукашенко је рекао да је забринут што Запад покушава да распарча „Украјину“ и оптужио је Пољску да жели да окупира западни део земље.

„Пољаци и НАТО су спремни да окупирају западну Украјину“

Лукашенко је на састанку са Путином, који је преносила телевизија, рекао да ће Kијев на крају морати да затражи помоћ да спречи окупацију западне Украјине.

– Забринути смо што су Пољаци и НАТО спремни да окупирају западну Украјину каква је била пре 1939. године – рекао је Лукашенко.

Пољска је један од најјачих пријатеља Украјине. У Украјину је послала разно оружје и примила више од 3 милиона украјинских избеглица. Према Пакту о ненападању из 1939. закљученом непосредно пре Другог светског рата, нацистичка Немачка и Совјетски Савез поделили су Пољску.

Већина територије коју данас заузима Москва налази се у Белорусији или Украјини.

Оставите Коментар