Русија креће у офанзиву како би помогла Србији да заштити своје интересе на Косову и Метохији. План у седам тачака који је руски председник Владимир Путин усагласио са најближим тимом сарадника непосредно након што је обелодањено Трампово писмо Вучићу и Тачију изазвало је праву узбуну у дипломатским круговима и малтене шокирало Вашингтон.

Како сазнаје Српски телеграф, Путин је лично инсистирао на жестоком одговору на америчку понуду за Косово, у којој види потенцијалну замку. Наши саговорници наводе да је стратегија Москве разрађена до детаља и она ће бити главна тема састанка руског председника и Александра Вучића 17. јануара у Београду.

– Кремљ ће предузети читав низ мера о којима је разним каналима, што тајним, што јавним, обавештена и Америка. То, практично, представља јасно упозорење Вашингтону да заузда своје савезнике у Приштини и спречи их да повуку неке сулуде потезе, попут оружаног упада на север Косова – објашњава извор нашег листа из обавештајних кругова у Београду који је у сталној вези са руским колегама у Москви.

Да су ове информације поуздане, може се видети и из јучерашњег обраћања Сергеја Железњака, једног од најближих Путинових сарадника и члана Комитета Думе за међународне послове.

– Позивамо српско руководство да не подлеже америчким провокацијама – поручио је Железњак.

И председник Вучић истакао је да има велику подршку Русије за компромисно решење.

– Немогуће је да се крајње решење донесе, а да се са тим не сагласе Москва и Вашингтон. Али, Срби и Албанци морају да пронађу решење – подвукао је Вучић.

Министар Ненад Поповић, за ког се зна да има јаке контакте у Москви, рекао је да је Русија спремна да се укључи у преговоре о Косову ако се САД укључе и ако би то Београд званично затражио од њих.

Ово су кључне тачке руског плана
1. Офанзива у СБ УН

Русија ће, након недавне више него успешне седнице Савета безбедности на којој је говорио и председник Вучић, појачати деловање у Уједињеним нацијама по питању КиМ. Заједно са Кином, инсистираће се на што чешћим седницама посвећеним овом питању. Такође, Русија ће код пријатељских земаља инсистирати да се и њихови представници у УН нон-стоп залажу да се говори о угрожености Срба на Косову и насиљу које над њима спроводе Албанци.

2. Обавештајна помоћ

Руски обавештајци веома су присутни на Балкану, баш као и западни. Са челним људима руских обавештајних служби, укључујући и војну, Путин је лично договорио да они српским колегама ставе на располагање све податке до којих дођу, а тичу се непријатељског деловања албанских оперативаца, као и шпијуна ЦИА и МИ-6. Нашим агенцијама, ако затреба, биће доступни и снимци руских сателита који покривају територију Косова.

Подсетимо, до сада је већ у неколико наврата Москва, на основу својих обавештајних сазнања, упозоравала Србију на деструктивне планове Приштине и појединих западних сила.

3. Употреба војне силе

Путин је својим каналима Западу и Приштини послао јасну поруку да ни по коју цену неће дозволити погром Срба на Косову. Ово, кажу упућени, није блефирање и може се очекивати да у случају насилне акције албанских снага усмерене ка Србима на северу Косова или у енклавама јужно од Ибра не би изостала реакција Русије, посебно ако би Кфор све немо посматрао.

4. Дипломатски пакт са Кином

Последњих дана интензивирани су контакти руских и кинеских дипломата, који као главну тему имају питање Косова. Све је уследило након Трамповог писма Вучићу и Тачију, а договорено је да се направи нека врста руско-кинеског дипломатског блока који би у УН, али и другим важним међународним институцијама, подржавао напоре Србије да онемогући нелегално учлањење и деловање Приштине.

5. Убрзање испоруке наоружања и опреме

Након што је Приштина усвојила прописе који омогућавају формирање војске Косова, много тога је постало јасније. Чим се то догодило, Путин је издао налог свим својим службама да интензивирају испоруку унапред договореног наоружања и војне опреме Србији, али и да се продубе разговори о набавци арсенала који није обухваћен претходним споразумима. Путин је тражио и да део испорука иде преко Белорусије, а нови договори, како се помиње у војним круговима, могли би да се односе и на одређен број нових мигова-26, хеликоптера, оклопних возила, као и неколико савремених ПВП система, не искључујући ни чувени С-300.

6. Приступање Евроазијској унији

С обзиром на траљав процес приступања Србије ЕУ, који је због Косова још више отежан, Путин је нашој земљи упутио позив да се приближи Евроазијској унији (ЕЕЗ), у којој је сада (или ће бити) неколико стратешки важних земаља, попут Русије, Белорусије, Казахстана, Индије, Египта… ЕЕЗ ће, иначе, најтешње сарађивати с Кином у развоју пројекта „Један појас, један пут“. Позив није временски орочен.

7. Енергетска независност од Запада

На гасном питању одавно се ломе копља на релацији САД-ЕУ-Русија. Сви памте како је притиском на Бугарску заустављен пројекат гасовода „Јужни ток“, који је за Србију био стратешки важан. Сада је актуелан „Турски ток“, гасовод који треба да повеже Русију са централном Европом. Србија је важна тачка тог пројекта, а у Путиновом новом плану предвиђено је и да будемо кључно чвориште. Таква одлука је донета управо да би Србија могла да буде енергетски независна од Запада, посебно када се зна да се потрошња гаса у нашој земљи драстично увећава из године у годину. Како је недавно рекао председник Вучић, испоруке гаса из Русије у Србију достигле су две милијарде кубних метара годишње, а ускоро би то могло да буде и 3,5 милијарди на годишњем нивоу.

Дачић: Лавров ми је рекао да је Русија спремна да се укључи

Шеф дипломатије Ивица Дачић поручио је да прича о договору Београда и Приштине мора да се заврши у УН јер је битно шта мисле сталне чланице Савета безбедности. Он наводи и да је добио потврду од руског колеге Сергеја Лаврова да је Русија спремна да, ако се промени формат дијалога, учествује у њему.

– У време бившег председника Бориса Тадића и бившег шефа дипломатије Вука Јеремића направљена је грешка што је дијалог из УН пребачен у Брисел – каже Дачић и понавља да је разграничење и даље тема, али да тај принцип није разрађен до краја.

Према његовом мишљењу, разграничење би представљало то што би се тачно утврдило шта је српско, а шта албанско.

Марија Ђорић – Стручњак за безбедност

У безбедносно-обавештајном смислу Србија пре свега треба да се ослони на своје ресурсе и службе. Али, свакако ће благовремене и проверене информације које се тичу Косова добро доћи од пријатељских држава, каква је Русија.

Зоран Миливојевић – Каријерни дипломата

Русија није више Јељцинова, него Путинова. Путин и Русија ће до краја уважавати ставове Србије и иза тога стајати.


Марија Р. Илић