Велики план за Брегзит британског премијера Бориса Џонсона на путу је ка провалији, а он сам у великим проблемима, а све је то због једног погрешног прорачуна.

Када су се посланици вратили у Вестминстер пре четири недеље, очекивање у Даунинг Стриту било је, према речима неколико високих званичника и министара, да ц́е противници премијера вероватно успети у својој намери да донесу нови закон који блокира Брегзит без договора и тако угрозити Џонсоново обец́ање да ц́е 31. октобра Велику Британију повуц́и из Европске уније на онај или овај начин.

То је заправо и било оно што је Џонсон желео.

Наиме, нови закон дао би му оправдање да распише предбрегзитовске изборе за средину октобра, што би он представио као борбу између народа и парламента, с тим што ће Џонсон напасти посланике због покушаја блокирања Брегзита. Надао се да ће његови торијевци, односно конзервативци, освојити већину коју је његова претходница Тереза ​​Меј изгубила 2017. године, што би му омогућило да се бори за нови уговор у Бриселу или да се, уз подршку, избори за Брегзит без споразума.

Било како било, његово основно обећање о изласку из ЕУ 31. октобра – које је дао првог дана на функцији и изнова понављао – било би одржано, а конзервативци би могли да председавају Британијом после Брегзита до следећих избора.

Скоро да му је то успело. Посланици су уредно изгласали блокирање Брегзита без договора, а Џонсон је рекао да су избори сада једина опција. Али онда се десило нешто што није било у његовом плану.

Наиме, како кажу људи упознати са дешавањима у премијеровом кабинету, план је предвиђен на основу идеје да опозициона Лабуристичка странка неће одлолети да одржи изборе пре Брегзита средином октобра. Али тада, 4. септембра, лабуристички лидер Џереми Корбин учинио је управо то – није тражио расписивање избора

Тај потез присилио је Џонсона да пређе на план Б: очајничка битка за договор са ЕУ пре 19. октобра, како би избегао да буде приморан да прекрши своје обећање тражећи од Брисела одлагање Брегзита, како то налаже нови закон.

Лабуристи су одлучили да не гласају за изборе, према речима више високих званичника и министара који су разговарали за “Политико”, под условом анонимности, а то је дефинисало стратешку погрешну рачуницу Џонсоновог мандата – и њени ударни ефекти су били далекосежни

– Главна погрешна рачуница била је да ће опозиционе странке које су непрестано позивале на изборе, гласати за њих, када им се пружи прилика . Оне то нису учиниле – рекао је високи министар.

У среду је британски премијер је поново ометен у настојању да обезбеди изборе, пошто су лабуристи и друге опозиционе странке наставиле да захтевају да продужење Брегзита прво ступи на снагу – остављајући премијера са све лошијим опцијама, ако жели да испуни своје обећање и остане на функцији.

Драматична пресуда Врховног суда у Великој Британији у уторак да је Џонсон прекршио закон када је саветовао краљици да суспендује парламент на пет недеља довео је и до додатних питања о једном од кључних архитеката Џонсонове стратегије, Доминика Камингса.

Један високи министар рекао је да је Камингс, Џонсонов виши саветник, био централна фигура у плану о суспензији парламента – и у одлуци да се отпусти 21 конзервативни посланик који је гласовима пркосио Џонсону и блокирао Брегзит без договора.

Камингс иначе важи за једног од главних заговорника Брегзита.

Оставите Коментар