Амфилохије је казао да је глас народа глас Божији и да се управо тај народ сабира ових дана у Црној Гори.
У Никшиц́у се и вечерас одржала литија поводом контроверзног Закона о слободи вероисповести. Молебан је служио, а затим и предводио литију митрополит црногорско-приморски Амфилохије. На челу литије је био и епископ Kаракаса и Јужне Америке Руске заграничне цркве Јован.

Амфилохије је казао да је глас народа глас Божији и да се управо тај народ сабира ових дана у Црној Гори.

  • Огањ вере, огањ љубави, огањ правде, правдољубља се распламсао, пепео се размакао и ево огањ Божије вере и народ Божији је заблистао у Црној Гори. Прошао сам овај свијет, оваквог народа нец́ете нац́и ни на сјеверу, ни на југу, ни на истоку. Овај народ који не да светиње, чува образ, душу и постаје истински Божији народ који се темељи на стеги Светог Петра Цетињског, на његовом закону – казао је Амфилохије.

Он је додао да уместо да се вратимо законима Светог Петра, законику књаза Данила, Богишиц́евом закону који је правио нормалну разлику између имовине црквене и државне и краљевске породице, данас се доносе закони који су наставак отимања имовине.

  • Овај закон који је сад донијет је закон који се родио из братоубилаштва и богоубилаштва. Велики је Божији дар да се народ пробудио који није изгубио душу, образ и осјец́ање за светињу. Народ Божији кад проговори, то је реч истине и правде. Било би много значајно да закони који су донесе на духу братоубилаштва и богоубилаштва да што прије буду уклоњени – истакао је Амфилохије.

Оценио је да многи који су гласали за оне који доносе законе, да су знали да ц́е доносити овакве, не би гласали за њих.

  • Они би требали да виде овај народ. Ако су народна власт, морала би власт да чује глас народа. Надамо се да ц́е и ови који су доносили безакони закон, да ц́е тај закон уклонити да спасу образ Црне Горе, Владе Црне Горе, образ председника Црне Горе, образ ове државе. Образ Црне Горе је најбитнији од свега – закључио је Амфилохије и најавио да ц́е се литије за спас и очување светиња наставити.

Оставите Коментар