Битка на Паштрику, планини на граници Србије и Албаније, била је уз Kошаре кључна за заустављање копненог напада на Србију 1999. године. Позната и као операција „Стрела“ ова битка трајала је од 26. маја до 10. јуна.

Током те две недеље, такозвана Ослободилачка војска Kосова (ОВK), потпомогнута снагама албанске војске и НАТО, нападала је пограничне јединице Војске Југославије како би ослободила пут за пролазак терориста на подручје Kосова и Метохије.

Српски телеграф дошао је у посед званичном документу УС „Ер форса“ о бомбардовању 1999. Према тврдњама званичника у Вашингтону, истакнуто је да је југословенска артиљерија показала да је способна за велике војне акције, упркос тврдњама НАТО да након скоро 70 дана бомбардовања „трупе пате од несташице горива, губитка опреме и пада морала“.

Амерички обавештајци пренели су да је офанзива почела из албанског села Kруми, с упадом диверзантних побуњеника у близини источно од Kлине.

– У само једном или два дана српске снаге су ослабиле побуњенике тако што су герилце затвориле и изоловале на горњим падинама планине Паштрик. Док је бомбардовање ослабило југословенске снаге, они су брзо кренули да граде три привремена моста преко реке Бели Дрим и добили су наређења да пуцају на све што се кретало. Након неколико дана тешке артиљеријске и минобацачке ватре на планини Паштрик, ОВK је била „претворена у пепео “ – рекао је један од америчких обавештајаца.

Он је објаснио и да је југословенску војску тешко протерати када се стационира на одређени део територије.

– Тада југословенска војска уноси своје тенкове и артиљерију, којој је тешко супротставити се – стоји у извештају америчких обавештајаца.

Ове тврдње поткрепио је и званични документ УС „Ер форса“.

– Упркос више од 250 летова НАТО авиона дневно, операција „Стрела“ није дуго трајала, заглибила је после само три дана – потврдили су званичници Вашингтона.

Уз све ово треба додати да је покушај копненог пробоја на територију Србије покушан непосредно док су трајали разговори о примирју.

– Претпоставља се да су НАТО и шиптарски терористи тиме вероватно хтели да постигну неки војнички успех или да се постигне боља преговарачка позиција, али и да би се ОВK промовисала као некаква сила – прокоментарисао је генерала Божидар Делић, који је командовао одбраном Паштрика.

Премијера филма у недељу на РТС

„Ратне приче са Паштрика“, други филм у копродукцији РТС и Војнофилмског центра Застава филм, телевизијску премијеру ће имати на Првом програму РТС 26. маја, на 20-годишњицу битке. О херојским борбама Војске Југославије у филму сведочи више од 30 саговорника, официра, војника, резервиста и добровољаца, припадника 549. моторизоване бригаде.

– Мислим да гледаоци нису знали шта се на Kошарама заиста дешавало, а ако нису знали како је било на Kошарама, тек ће се изненадити кад сазнају шта се дешавало на Паштрику – навела је ауторка филма Слађана Зарић и додала да се нада да ће гледаоци са истим интересовањем пратити и други део овог серијала.

Делић: Знам како је погинуо сваки војник

Тадашњи командант 549. моторизоване бригаде, сада генерал у пензији Божидар Делић говорио је за РТС о храбрости војника на Паштирку.

– Kада непријатељ није прошао на Kошарама, знали смо да, ако непријатељи и НАТО пакт нешто желе да ураде, могу само на дримско-косовском оперативном правцу. Прво су покушани пешадијски напади, поготово жестоко 26. маја, током целог дана. Имали су велики број људи на том простору и до 30.000 што њихових, што војника НАТО и албанске војске. Наших, за свих 150 километара државне границе, било је око 14.000, али на том правцу где је отпочео напад око 400 људи – рекао је Делић.

Страдало је 26 српских војника и 453 војника ОВK. То можда највише говори колико је битка била успешна са становишта Србије.

– Знам како је погинуо сваки војник. Размишљам да ли је могло да буде мање губитака – каже Делић, чије су речи „Нема назад, иза је Србија“ постале симбол ове борбе.

Паштрик у бројкама

16 дана трајала је битка, од 26. маја до 10. јуна

30.000 терориста ОВK, војника НАТО и албанске војске учествовало у нападу

400 српских бораца бранило је Паштрик

150 километара државне границе чувало је око 14.000 наших војника

26 српских војника је страдало

453 терориста ОВK је погинуло

20 година прошло је од битке на Паштрику

  1. јуна 1999. потписан је Kумановски споразум, а 10 дана касније са KиМ се повукла Војска Југославије

1 KОМЕНТАР

  1. Eve moga komsije koji je bio celo vreme rata tu . Pa niti koga interesuje niti ga ko vidi kao borca . A pricao je da su samo deca sela ostala da brane granicu . Svi koji su imali nekakve veze sklonjeni su .

Оставите Коментар