Мост преко реке Амур који ће повезати Русију и Кину налази се у завршној фази. Овај значајан пројекат, први овакве врсте, јача економске везе две земље.

Градови Хеихе на северу Кине и руски најисточнији град Благовешченск лоциран на другој обали реке Амур који Кинези називају Хеилонгјианг, биће спојени овим мостом. Он је дугачак више од километар и део је главног ауто-пута дужине 19.9 километара, а има две саобраћајне траке.

Амбициозни пројекат вредан 300 милиона долара почео је у децембру 2016. а два дела масовног ланчаног моста спојила су се крајем маја ове године. Нови циљ је достигнут у петак када су локални званичници објавили крај радова на конструкцији и најавили отварање које је планирано за април 2020. године.

  • Овај мост има стратешки значај за нас – рекао је гувернер Амурске регије Васили Орлов на свечаној церемонији и нагласио значај профитабилности овог пројекта за регију.
  • Сурови временски услови овог краја били су проблем за преласке преко границе годинама, али мост ће решити овај проблем. Када буде пуштен у рад, моћи ће да прелазе и карго камиони до четири милиона тона тежине – истакао је Александар Козлов, руски министар за развој далеког истока.

Нови мост требало би да привуче велики број туриста, посебно из Кине. Међутим, туристи у први мах неће моћи да користе овај пут који је пре свега доступан за карго камионе. Тек за годину и по дана када буду направили прелазе за путнике мост ће моћи да користе туристи и туристички аутобуси.

Козлов је рекао како ће туристима бити понуђен занимљивији и јефтинији начин преласка реке, и то жичарама које се тренутно граде.

Leave a Reply