На празник Педесетнице или Духова, којим се обележава рођење Православне Цркве и силазак Светог Духа на Апостоле, године 1865, кнез Михаило Обреновић (1860-1868) додељује свим борцима-ветеранима из Милошевог устанка, споменицу која је била саливена од топа кнеза Милоша и називала се Таковски крст. Она је уједно била и прво српско званично одликовање и добили су је сви преживели таковски устаници из 1815. године који су доживели прославу педесетогодишњице обновљене слободе 1865. године.

Касније је краљ Милан Обреновић (1868-1889) током Српско-турског рата 1876-1877 установио одликовање за „заслуге против непријатеља“, које је имало изглед поменутог спомен-крста Кнеза Михаила из 1865. године. Приликом коначног успостављања одликовања 12. јула 1878. краљ Милан је именовано први српски орден у Орден Таковског крста у два степена. Степени ордена су се састојали од златног и сребрног крста.

Централна прослава 50 година Таковског устанка, на којој су сви живи ветерани добили своје споменице Таковског крста, била је на Духове 1865. године на Топчидеру. Ова фотографија сведочи начин на који је најмлађи син Милоша Великог, кнез Михаило, прославио велики јубилеј подизања Другог српског устанка.

Ова фотографија је иначе и прва репортажна фотографија у српској историји и снимио је Анастас Н. Стојановић, српски досељеник из Врачанскe области у данашњој Бугарској и један од најранијих фотографа у Београду. Стојановић је уједно био и први дворски фотограф у Србији и творац многобројних легендарних фото-портрета кнеза Михаила и других познатих Срба и грађана Београда, током седме деценије 19. века.

Оставите Коментар