Руски став о решавању косовског питања је непроменљив и темељи се на Резолуцији СБ УН 1244, а Русија ће подржавати све напоре који ће Београду и Приштини помоћи да постигну чврсто, одрживо и обострано прихватљиво решење, каже руски амбасадор у Београду Александар Боцан-Харченко.

У ауторском тексту за „Напредак“, часопис за политичку теорију и праксу СНС, рекао је да ће Русија посебну пажњу посветити том питању и да разговор о будућим узајамним односима између Београда и Приштине може да да резултате само уз стриктно поштовање међународног права, законитих интереса и забринутости косовских Срба.

Стране саме треба да се споразумеју, а контрапродуктивни су форсирање „дефинитивне нормализације“, наметање унапред припремљених рецепата и временских оквира“, каже Боцан -Харченко.

Он је рекао и да је „Русија опредељена за развој сарадње по широкој лепези праваца“ и да „кључан значај томе даје поверљив политички дијалог на највишем нивоу“.

Харченко сматра и да ЕУ, коју је Генерална скупштина УН овластила да посредује у дијалогу између Београда и Приштине, треба непристрасно и ефикасно да испуњава своје обавезе и да настоји да се остваре раније постигнути договори, које, додаје, данас косовски Албанци отворено игноришу.

Прворазредни значај имају формирање Заједнице српских општина и решавање питања везаних за избеглице и интерно расељене, рекао је он.

„Подржаваћемо све напоре који ће помоћи Београду и Приштини да постигну чврсто, одрживо и обострано прихватљиво решење. Kао што је у више наврата наглашавао председник Руске Федерације Владимир Путин, Русија ће се сложити само са оним решењем које ће задовољити Србе који бране своја законита права на KиМ“, каже амбасадор Боцан-Харченко.

Истиче да Русија никад није спречавала намере балканских земаља, укључујући Србију, да се придруже ЕУ.

„Важно је да то не нанесе штету нашим билатералним односима“, виђење је амбасадора Харченка.

У тексту у часопису „Напредак“ руски амбасадор говорио је и о политици Београда према Москви и навео да Русија високо цени одговорну, суверену политику Београда усмерену ка очувању војне неутралности. Важну етапу представља склапање руско-српског међувладиног Споразума о сарадњи у борби против тероризма, у јуну ове године.

Руско-српски хуманитарни центар у Нишу делотворно доприноси уклањању последица елементарних непогода, ради на разминиравању, организује припреме спасилаца и ватрогасаца, додао је амбасадор Руске федерације у Београду.

Оставите Коментар