1. Термин фаст фуд или брза храна ушао је у ширу употребу 1951. године, када се појавио у познатом енглеском Merriam-Webster речнику.

  2. Америчка франшиза Burger King у Аустралији носи име Hungry Jack’s, под којим је отворен још 1971. године, па се данас сматра аустралијским брендом.

  3. Да би одржали тајност оригиналног рецепта за поховану пилетину управа KFC-а препушта припрему мешавине за поховање двема компанијама: пола ради лабораторији Griffith, а онда се шаље компанији McCormick где се иста довршава. Једини рецепт чува се у сефу KFC-а у Луивилу (Кентаки).

  4. Subway је највећи ланац ресторана брзе хране у свету с око 44.419 ресторана у свету што је отприлике 9.000 угоститељских објеката више од McDonald’s-а.

  5. До 2013. Pizza Hut је био највећи потрошач кеља. Занимљиво, уопште га нису стављали у своју храну, већ га користили као декорацију у ресторанима са салатама.

  6. Domino’s Pizza је отказала своју тврдњу доставе у року од 30 минута или мање (или је храна бесплатна), јер су достављачи доживљавали честе саобраћајне незгоде у жељи да брзо стигну на свој циљ.

  7. McDonald’s-ови хамбургери не труну, већ се суше. С обзиром на ниску количину влаге у њима, месо након дужег стајања се преображава у дехидрирани облик.

  8. Pizza Hut је прва компанија у историји која је доставила свој производ у свемир, тачније у Међународну свемирску станицу 2001. године. Рачун за доставу пице износио је око милион америчких долара.

  9. Пржени кромпирићи су најпопуларнија брза храна у Америци. У 2004. Американци су у ресторанима брзе хране  појели 3.401.942,775 килограма помфрита.

  10. Американци су 1970. године потрошили 6 милијарди америчких долара на брзу храну. У 2006. години та се бројка попела на 142 милијарде долара.

Оставите Коментар