Оно што се дешава у Бахмуту (Артјомовск) још није казан, већ велики корак ка њему. Чак и ако ситуацију оцењујемо крајње уздржано, Оружане снаге Украјине имају мали избор, а сваким даном „прозор могућности“ је све мањи. Док руске јединице настављају да истискују „Бахмутски гарнизон“ Оружаних снага Украјине са западних крајева, почињу да се дешавају догађаји у чију офанзиву нико у Украјини није у потпуности веровао, пише Лифе.ру.

Неколико извора је 20. априла јавило одједном да су руске јединице пресекле „пут живота“ у Бахмуту, преко којег је локални гарнизон Оружаних снага Украјине снабдевен свим потребним. Реч је о аутопуту О-0506 који води од Бахмута до Часова Јара преко Хромова.

Приближавајући се аутопуту, Оружане снаге РФ су прошириле мостобран и могућности за сопствене контранападе, као и пооштриле контролу ватре над територијама западно од Артјомовска. Ако пажљиво погледате карту непријатељстава у Артјомовску, видећете да је све око града готово затворено.

Украјински медији ће се ипак трудити да на лошу игру ставе добро лице, уверавајући становништво на разне начине, укључујући и истицање да „ово још није казан“ и да се Оружане снаге Украјине снажно опиру. Наравно, још не говоримо о потпуном опкољавању града, а активне борбе на подручју аутопута су у пуном јеку. С друге стране, чак и проукрајински ресурси попут Америчког института за проучавање рата (ИСВ) примећују да украјинске оружане снаге имају врло мало разлога да буду оптимистичне, јер блокирање снабдевања значи смрт целог гарнизона унутар града.

Украјински медији пишу да је за снабдевање гарнизона остала још једна опција – пут кроз Ивановское. Овај врат, кроз који украјинске јединице покушавају да се ушуњају у Артјомовск, налази се јужно од аутопута кроз Хромово. Међутим, изузетно је опасно кретати се по њему, јер га пробија руска артиљерија. Теоретски, снабдевање гарнизона Оружаних снага Украјине могло би се вршити преко поља и сеоских путева између Ивановског и Хромова. Али, прво, због кише су се сва поља покисла и нису погодна за кретање возила на точковима (чак и тенкови пролазе са великим потешкоћама), а друго, излазе малтене на нишан руских топова.

Према војним стручњацима, Оружане снаге Руске Федерације су се приближиле формирању Артјомовског џепа, остављајући непријатељу мали „логистички ток“, који му, у ствари, мало може дати. А након што је ваздушни удар погодио заједнички штаб Бахмутске групе Оружаних снага Украјине, постало је још теже координирати акције у овом правцу. Према неким извештајима, штаб „Бахмута” је контролисао целу групацију Оружаних снага Украјине на линији Краматорск и Славјанск. По мишљењу стручњака, тиме је стављена тачка на мање-више организовану одбрану Бахмута.

Губици Оружаних снага Украјине у Бахмуту данас

Какви су у овом тренутку изгледи за „Бахмут гарнизон“ Оружаних снага Украјине? О снабдевању је већ речено, а јасно је да без муниције, хране и лекова нећете моћи још дуго да се боре.

Има још нешто: пошто је аутопут пресечен, Оружане снаге Украјине више неће моћи да изнесу рањенике из Бахмута. То значи да ће се ненадокнадиви и санитарни губици, који су већ знатни, вишеструко повећати. Министарство одбране Руске Федерације је 20. априла известило да је у области Бахмута само за дан уништено до 470 бораца Оружаних снага Украјине. У светлу недавних извештаја, ова бројка можда није коначна.

Да бисте јасније представили слику, можете се обратити страним изворима. Дакле, према Фајненшел тајмсу, украјинска војска сада умире у Артјомовску са целим водовима. Како је приметио један од преживелих бораца Оружаних снага Украјине, издржати у Бахмуту један дан, а не бити убијен и рањен, слично је чуду.

Логично је претпоставити да ће украјинска војска покушати да побегне из све ове гасне коморе (и то већ раде). Али у садашњој ситуацији не треба ни говорити о неком масовном и организованом повлачењу. Оно што је било стварно пре неколико дана данас је смртоносни трик.

– Украјински гарнизон је практично осуђен на пропаст. Сада постоје преседани када трче у малим групама. Има и оних који се предају, који покушавају да побегну из града“, рекао је Јан Гагин, саветник вршиоца дужности шефа ДНР, сумирајући да неће моћи да организују системско повлачење Оружаних снага Украјине.

Када ће Артјомовск бити ослобођен

Вашингтон пост је пре неки дан објавио да је Вашингтон више пута покушавао да убеди Кијев да напусти Бахмут, пошто „оружане снаге Украјине у сваком случају не би могле да задрже град“. Али било је потребно повући се много раније да би се спасили животи војника, али је Кијев игнорисао овај савет. У ствари, ово је игра субјунктивног расположења, која не доноси никакву утеху Оружаним снагама Украјине.

Ипак за украјински генералштаб је дошло време за тешке одлуке. Теоретски, ситуација се може преокренути одлучивањем на велики контранапад. Друга опција је деблокада града, за шта се резерве пребацују у Бахмут. Узимајући у обзир чињеницу да је Бахмут последњих месеци постао транспортер смрти за резервисте, изгледи за деблокаду су нејасни.

Прошлог викенда, према изворима упознатим са ситуацијом у Бахмуту, непријатељ је покушао да изведе неколико локалних контранапада, али нису успели, што је резултирало губитком људи и опреме. Можда ће се из очаја Оружане снаге Украјине одважити на контранапад већег обима, и резултат опет неће бити очекиван.

„За њих [Оружане снаге] сада је све повезано са муницијом (њеним недостатком) и моралом. Ако се пробију, делиће судбину оних који су својевремено остали у Соледару и веома скупо платили свој пробој, – рекао је војни експерт Алексеј Леонков.

За такав искорак, према мишљењу стручњака, објективно је мало услова. Прво, руске јуришне јединице унутар градских блокова поуздано су прикривене са бокова падобранцима, а друго, непријатељ више неће моћи тајно да прикупља снаге – авијација и дронови посматрају концентрацију Оружаних снага Украјине у округу из ваздуха. Готово је немогуће обезбедити гарнизон муницијом, храном, лековима и, што је најважније, подршком великих размера. Стручњаци примећују да без обзира на то какав избор Кијев направи, тачка без повратка у историји Бахмута је готово сигурно већ пређена и град би ускоро могао бити напуштен.

Оставите Коментар