Након најаве Миорада Додика да ће РС повући сагласности дате на споразуме о војсци и судству, као и да би поново могла бити формирана војска Републике Српске, аналитичар Џевад Галијашевић за Ало! каже да у Сарајеву нису свесни ситуације и упозорава да се скривање иза идеје грађанске државе, а спровођење Исламске декларације, као и заступање политичке доктрину Алије Изетбеговића је само сигуран пут у нови рат!

Дејтонски споразум су срушили они који су формирали недејтонски и антиуставни инструмент политике у БиХ који су назвали Савет или Веће за имплементацију мира, сматра аналитичар Џевад Галијашевић, и истиче да ни то веће или тај савет ни његови закључци из Бона 1997.године нису део споразума ни Устава.

 • Дејтонски споразум је формулисао заједничке интересе и начин њихове реализације. Тај споразум су заједно срушили Немци и Енглези. Американци то мирно, незаинтересовано посматрају. Закони који су донесени ван парламента и покушај да високи представник буде султан, а не тумач Дејтонског споразума, те избацивање Савета безбедности УН из процеса именовања високог представника је почетак краја и заједничког живота и заједничке државе – каже Галијашевић за Ало!

Kристијан Шмит је човек који уопште не познаје Дејтонски споразум, није га ни прочитао и углавном је јавно износио површне, неуставне и недејтонске глупости, одрешит је Галијашевић, и истиче да је истовремено он тек нежељени гост у БиХ који није именован на дужност високог представника.

 • За ову ситуацију нису криви унутрашњи политички фактори, већ вањски… али у Сарајеву није направљен ниједан корак да се ова ситуација поправи и да се пронађе споразум – тврди Галијашевић и упозорава да на овај начин Босна и Херцеговина срља у нови рат.
 • Овај тренутак симболизује потпуни распад политичке илузије о заједничком интересу три глобалне групе типа нације у БиХ. Историјске разлике између три нације, између вера и етничко порекло само кулминирају на пољу политичких интереса – каже Галијашевић, и додаје да сада свака нација бира своју стратегију и начин њене реализације.
 • Јасно је да у Сарајеву ни суд ни Обавештајно-безбедносна агенција, као ни војска, тј. Оружане снаге, нису заједничке и нису у интересу три нације. Зато се повлаче различити потези који потврђују да је немогуће успоставити јединствено грађанско друштво у условима етничке, верске, историјске и политичке сукобљености – каже Галијашевић.
 • Легитимни политички представници морају учинити више на споразумевању и договору или наћи формулу мирног разлаза. Мислим да у Сарајеву нису свесни ситуације и да настављају срљати у сукоб, скривати се иза идеје грађанске државе, а спроводити Исламску декларацију и заступати политичку доктрину Алије Изетбеговића. А то је само сигуран пут у нови рат – закључује Галијашевић.
  ДОДИK: Повлачимо сагласности!
  Милорад Додик, српски члан Председништва, најавио је да ће бити повучене сагласности Републике Српске дате на споразуме о војсци (формирање Оружаних снага БиХ) и Високом судском и тужилачком савету (ВСТС) и истакао да постоји жеља да се предложи, а о чему ће се ових дана и одлучивати, да се кроз рушење закона о војсци у року од неколико месеци формира војска РС.
 • То је све у складу са Уставом и нема места на свету где се законом покушава срушити Устав, само нама покушавају тако нешто да кажу. У Уставу БиХ пише да постоји војска Републике Српске – навео је Додик.

Он је позвао на консензус у Народној скупштини Републике Српске према тим и другим битним питањима за РС, међу којима су и наметнуте одлуке високих представника, пренео је сајт РТРС.

 • Ових дана пописујемо све оно што је урађено од стране високих представника или кроз наше споразуме и давања сагласности. Ми ћемо повући наше сагласности на споразуме о војсци и ВСТС-у – рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Према његовим речима, консензус мора бити суштински, мора бити ригорозан однос у одбијању свих одлука високих представника које нису у складу са Дејтонским споразумом.

Leave a Reply