МНОГЕ земље нису признале независност тзв. „Републике Косово“, а једна од највећих таквих – лупила је „спортски шамар“ самопроглашеној држави.

Наиме, боксерка са Косова и Метохије Доњета Садику, неће учествовати на Светском првенству у боксу у индијској престоници Њу Делхију, јер су организатори забранили истицања симбола тзв. Косова, пренела је Анадолија.Како је саопштио такозвани Олимпијски комитет из Приштине, Министарство спољних послова Индије у понедељак је дало зелено светло за добијање визе за косовски тим, а неколико сати касније боксерски савез је условљен од организатора.“Организатор шампионата саопштио је да учешће наше боксерке може да се оствари само под два услова: застава Косова и химна неће бити коришћени ни на једној свечаности током Светског првенства, а учесници са Косова неће смети да носе своју заставу, чак и на својој одећи у штампаном облику“, саопштили су из Приштине.Због ових условљавња и наводне „дискриминације од индијске државе“, одлучено је да се не путује у Њу Делхи.


Став Индије на тему „Косово је Србија“

Индија није признала једнострано проглашену независност тзв. Косова.Када се тај догађај збио, 18. фебруара, 2008, тадашњи портпарол индијског министарства спољних послова је рекао „да је константна позиција Индије да се суверенитет и територијални интегритет сваке државе мора поштовати од стране свих земаља. Ми верујемо да косовски проблем треба да се реши мирним путем и кроз консултације и дијалог између заинтересованих страна. Обавештени смо о једностраној ‘Декларацији о независности Косова’  и у тој декларацији постоји неколико правних проблема“. У марту 2008. године, индијски амбасадор у Србији, Аџај Сваруп, изјавио је: 
– Став Индије о Косову је осао исти, а то је да се суверенитет и територијални интегритет сваке државе мора у потпуности поштовати од стране свих других држава. 

Он је додао и да „висок ниво подршке Индије Србији“ може да се види у бројним коментарима и чланцима индијске штампе после 18. фебруара, а истакао је да Косово „може да доведе до веома опасног преседана за сличне случајеве у свету“.

Оставите Коментар