ПАТРИЈАРХ московски и целе Русије Кирил није искључио могућност да ће одређени број православних верника у свету под утицајем спољних моћних сила прећи у табор расколника.

– Знамо да се Бога одричу и лишавају се његових благодети не само људи, већ и цркве. У историји постоји велики број примера таквог отпадништва, где су се читаве хришћанске заједнице одметнуле од вере, изобличиле праву веру, поделиле се и повезале са људима који нису имали дар божанске благодети, навео је патријарх Кирил.

Руски патријарх је указао да и данас постоји опасност да ће део православаца под утицајем спољних моћних сила, које немају ништа заједничко са црквом, бити рањив пред тим грехом и да ће „отићи од извора вечног живота на место где постоји само обред, али нема спасења.

Патријарх Кирил је ово рекао након литургије у Цркви Александра Невског у Переделкину, предграђу Москве, обративши се онима који још размишљају коме да се приклоне – цркви или расколницима.

– Браћо и сестре, то није само људски избор, то није избор места за становање, то није избор као што је куда кренути – десно или лево. Tо је пут ка спасењу или страдању, јер пут који нас одваја од једине свете и апостолске цркве је пут који нас лишава благодети Божје, рекао је руски патријарх.

Tема раскола се у светском православљу активирала након што је цариградски патријарх Вартоломеј крајем 2018. године признао такозвану Православну цркву Украјине спајањем две расколничке структуре.

Оставите Коментар