Порфирије је добитник више признања за културу дијалога. У манастиру Kовиљ је формирао терапијску заједницу за лечење болести зависности, ванредни је професор на Православном богословском факултету… За себе каже да јесте Србин, али пре свега хришћанин

Нови патријарх Српске православне цркве, митрополит загребачко-љубљански Порфирије, важи за помиритеља, човека који са сваким може да нађе заједнички језик и који се залаже за јединство.

У више наврата је истицао да он јесте Србин, али пре свега хришћанин, и да је то универзална вредност. Иако можда млад за новостечену функцију, има тек 60 година, познат је и признат по свом раду.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

У манастиру Kовиљ је 2005. формирао терапијску заједницу која је призната као најуспешнији пројекат за лечење наркоманије, а добио је више признања за допринос промовисању културе дијалога. Био је и председник Савета РРА, а Сабор му је 2010. поверио да утемељи свештеничку службу у Војсци Србије.

Од Бечеја до Загреба

Порфирије је рођен 1961. у Бечеју и световно име му је Првослав Перић. Основну школу завршио је у Чуругу, а гимназију „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду. Дипломирао је на Православном богословском факултету у Београду 1986, на последипломским студијама у Атини био је од 1986. до 1990.

Докторирао је 2004. на Богословском факултету у Атини, а исте године је постао доцент на Kатедри за катихетско и пастирско богословље Православног богословског факултета Универзитета у Београду.

На тој је катедри наследио академика Владету Јеротића, с којим је дуги низ година на многим пољима блиско сарађивао. Kао ванредни професор Православног богословског факултета, од 2015, изводи наставу на предметима основних студија Пастирско богословље а психологијом и Теологија Новог завета, као и на другим предметима мастер и докторског студијског нивоа.

Говори грчки, енглески и немачки, а служи се руским језиком. Од јула 2014. је митрополит загребачко-љубљански, а приликом преузимања ове дужности поручио је да одлази „с радошћу, без предрасуда и отвореног срца у односу на све грађане Хрватске и Словеније“.

У јуну 2017. објавио је, у издању Српског културног друштва „Просвјета“, књигу „Загреб и ја се волимо јавно“, збирку интервјуа које је дао у првих годину дана свог боравка у Загребу.

  • Увек ћу бити спреман да учествујем у изграђивању мостова између људи и народа, потпуно свестан да има оних који ће и са једне и са друге обале бацати камење на мостоградитеље. Али на то ме обавезује сам Господ, који је у сину своме јединородном премостио јаз између Бога и човека – поручио је Порфирије када је својевремено постављен за митрополита.

Признања

Лауреат је награде Богословске академије Светог Игнатија у Стокхолму (Шведска) за 2016. Признање Удружења за верску слободу у Републици Хрватској за 2019. годину додељено је митрополиту Порфирију за миротворни допринос у промовисању културе дијалога и верских слобода.

Овако је говорио

Зашто је постао монах…

Монах сам постао јер сам у цркви трагао за оним што она заиста нуди и због чега једино постојимо на овом свету, јер Бог није ни Хрват, ни Србин, ни Немац – он је љубав, а црква није на овом свету да бисмо ми били бољи људи или да би се бавила социјалном правдом – она постоји јер нема човека који се не пита о смислу својег постојања.

Током преузимања дужности митрополита…

Поздрављам све католике, протестанте, све хришћане, браћу других вероисповести, поздрављам и атеисте и агностике. Увек ћу искрено бити спреман за дијалог са свим људима, а дијалог, праштање и помирење биће начела која ћу настојати да примењујем у пракси.

Екипа Kурира

Оставите Коментар