Kако сазнаје Глас Јавности из поузданих извора блиских врху Демократске партије социјалиста (ДПС), након поражавајућих резултата ове партије на парламентарним и локалним изборима одржаним у недељу, и сасвим извесног формирања нове парламентарне већине коју би доминантно чиниле три опозиционе листе, руководство ДПС, а првенствено њен лидер и председник Црне Горе Мило Ђукановић, упустило се у покушаје “куповине” неког од посланика из редова доскорашње опозиције.

Међутим, челници ДПС, у аналогији са познатом пословицом, од шуме вишедеценијских изборних и постизборних махинација не виде дрво испред себе, односно чињеницу да је у редовима њихове странке након изборног дебакла присутно огромно незадовољство. Наиме, међу функционерима ДПС који не припадају најужем кругу партијског руководства, а међу којима су и посланици изабрани у нови сазив црногорске Скупштине, присутна је свест да резултат ДПС на изборима не осликава реално стање, већ да је најмање 20% гласова добијено најразличитијим махинацијама из богатог репертоара ове странке, те да ни уз ту околност ДПС није успела да нађача опозицију.

Услед тога, али и све јаче сумње да би се ДПС након одласка у опозицију могла очувати у садашњим оквирима и габаритима, западни дипломатски кругови у Подгорици процењују да је далеко већа вероватноћа да ће доћи до “прелетања” групе посланика ДПС у редове неке од три победничке листе.

Иако тек остаје да видимо о којим посланицима је реч, евидентно је да ситуација у врху ДПС није нимало оптимистична. Да се вратимо на пословицу: изгледа да би се Ђукановић и његови најближи сарадници, опијени лепотом шуме, могли закуцати у дрво испред себе.

Leave a Reply