• Град претпразнично, ипак пуст, облијепљен плакатима насловљеним са ,,Vakat je!” – за шта, браћо и племеници? Чему је вакат, чему је вријеме? Чему овакве поруке уочи Бадњег дана и најрадоснијег хришћанског празника, Божића. А моје племе, чини се, сном мртвијем спава

У освит Бадњег дана и највећег хришћанског празника, Црна Гора је облијепљена плакатима који позивају на прогон Срба и Српске православне цркве у Црној Гори. 

На прогон се позива повиком „Вакат је“.. Вакат за шта, за мржњу, за прогон..

Јутрос су осванули плакати на којима пише да ће НВО  „црногорска православна црква“ ускоро обновити „своју аутокефалност“.

На плакату пише да је СПЦ окупаторска црква у Црној Гори, и да је српски регент Александар Карађорђевић „нелегалним и нелегитимним актом укинуо ’црногорску аутокефалну цркву‘“.

„Акт о укидању аутокефалне „црногорске цркве“ није базиран на Уставу Краљевине Црне Горе, већ на нелегалним одлукама такозване Подгоричке скупштине, те фалсификованим и као таквим безвредним актима и голом насиљу српске војске“, наводи се на плакату мржње.

„Вакат је да се та историјска неправда исправи“, пише на плакату.

Реч „вакат“ је да будемо прецизни архаизам турског поријекла, а значи „вријеме је“.

,,Моје племе сном мртвијем спава“

На плакате који су осванули у градовима Црне Горе, реаговала је српска пјесникиња из Никшића Милица Бакрач. Она је на свом профилу на фб написала:

Крв ми се заледи јутрос у мом Никшићу. Не од температуре које је негдје око – 6, већ од мржње, према мени, мојој дјеци, мом Народу, мојој Српској православној цркви у Црној Гори. Град претпразнично, ипак пуст, облијепљен плакатима насловљеним са ,,Vakat je!“ – за шта, браћо и племеници? Чему је вакат, чему је вријеме? Чему овакве поруке уочи Бадњег дана и најрадоснијег хришћанског празника, Божића. 
А моје племе, чини се, сном мртвијем спава. Да л је наше народне представнике, који би требали да штите Српску православну цркву у Црној Гори стигао мамурлук од лошег и доброг вина, па још дремкају по викендицама, апартманима и колибицама од Златибора до Колашина, рекламирајући исте, или су још дремљиви у Будви, ,,на пјену од мора“?
Како год, Народе мој, нека нам је Бог у помоћи!
Мир Божији, Христос се роди!

 

Српска омладина Никшића спровела акцију: „Очистимо смеће ЦПЦ“

У Никшићу је српска омладина скинула плакате који позивају на мржњу и прогон од стране нелегалне и непризнате НВО ЦПЦ.

На фб се појавио и снимак