У одбору за спољнополитичке односе америчког Сената одржава се претрес посвећен процени политике САД према Западном Балкану.

На претресу сведоче Дерек Шоле, саветник државног секретара и Габријел Ескобар, заменик помоћника државног секретара и специјални изасланик САД за Балкан, преноси Глас Америке.

Сенатским одбором председава Боб Менендез, демократски сенатор из Њу Џерсија.

Менедез је навео да су на Западном Балкану две трећине земаља у НАТО, те да САД морају да искористе овај моменат да виде шта ће бити са земљама на које Русија и даље има утицај.

„Kосово мора да искористи ову могућност да са западним партнерима иде напред“, навео је Менендез уз констатацију да „не зна да ли имамо партнере у овоме“.

Он додаје да су се Београд и Приштина у фебруару договорили о споразуму, након чега је, по његовим речима, председник Србије рекао да се не слаже са споразумом, и да не признаје независност Kосова.

„Вучић и даље има националистички српски наратив“, наводи Менендез и додаје да он жели Велику Србију као што и Путин жели велику Русију. Додаје да Вучић има везе са Путином, да је ишао на трговинске преговоре и да не уводи санкције Русији.

„Видим притисак на Kосово да се оснује ЗСО, а као да нема притиска на Београд. Видим мало притиска на лидера кога је Њујорк тајмс повезао са криминалним бандама“, навео је Менендез.

Ако Србија мисли да се укључи у ЕУ, мораће да постане енергетски независна од Русије“, каже Менендез. Он је додао да док жели да „наши партнери напуштају Русији, не желимо да се приближају Kини.

На питање Менендеза саветнику државног секретара Дереку Шолеу о тексту о Вучићу у Њујорк тајмсу и да ли може да се разговара са партнером са таквом позадином, Шоле је рекао да је администрација верује да је извештавање Њујорк тајмса кредибилно, али да не може да говори о детаљима из чланка. На питање сенатора Менендеза какве су шансе је Србија кредибилан партнер имајући у виду обелодањене податке, Шоле је одговорио: „То морамо да тестирамо. Очи су нам отворене, позивамо председника Вучића и његове колеге на одговорност у погледу корупције и других активности, и увели санкције многима у региону.“

Он је додао је да је свестан да свуда у региону има корупције и да је она главна препрека интеграцијама региона.

„Увели смо санкције многим људима и региону, и то не само у једном делу, него по целом региону где се корупција појављује“, навео је Шоле.

Оставите Коментар