СУКОБ у Украјини могао би да доведе до трећег светског рата, рекао је пољски премијер Матеуш Моравјецки у интервјуу шпанском листу El Mundo.

„Крај ове кризе ће доћи кад Русија одлучи да се повуче са територије Украјине. Добровољно или кад на то буде принуђена“, рекао је Моравјецки.

Директно упитан – да ли „кад на то буде принуђена” значи трећи светски рат, пољски премијер је нагласио да се „узимају у обзир сви сценарији”.

Бивши руски премијер и председник РФ Дмитриј Медведев, који је сада лидер владајуће партије Јединствена Русија и заменик председника националног Савета безбедности, рекао је да снабдевање Украјине тенковима и другим наоружањем неће спречити трећи светски рат, а да се у том рату – ако до њега дође – неће користити тенкови.

У овом контексту има смисла цитирати и најновије опсервације једног од најбољих америчких зналаца рата у Украјини Скота Ритера:

„Нас не занима Украјина. Спремни смо да је жртвујемо зарад покушаја промене власти у Москви. Наше власти у сврху користе и антируске санкције. Међутим, за ово што сада имамо – можемо рећи да је неуспех. Путин је постао још јачи!“

Ритер посебно наглашава да Вашингтон не може ништа да уради да промени ситуацију:

„Акције Сједињених Држава довеле до тога да је Русија постала неколико пута војно јача. Данас су руске оружане снаге много јаче него пре годину дана, а ми смо само ослабили НАТО“.

Оставите Коментар