Баскијска сепаратистичка организација ЕТА предаће оружје 8. априла поред главног града француске Баскије Бајон, чиме након пет деценија неће више постојати као оружана група, саопштила је данас баскијско-француска цивилна организација која посредује у разоружању.

Како се наводи, ЕТА је престала са оружаним активностима 2011. године, али није предала оружје нити се распустила, преноси Хина.

– Операција разоружања ЕТА-е спровешће се на сигуран начин изван града Бајон са циљем потпуне предаје оружја, што ће на крају бити проверено – саопштила је организација Баке Бидеа („Пут према миру“).

Та организација није открила детаље поступка, али техничка предаја требало би да се обави поред Бајона на југозападу Француске, како би, како се наводи, разоружање протекло неометано и без инцидената.

ЕТА је настала 1958. године, а приписује јој се више од 820 убистава у покушају стварања независне социјалистичке државе на северу Шпаније и југозападу Француске, а због бомбашких напада и отмица налази се на листи терористичких организација у Шпанији, ЕУ и САД.

Влада шпанког премијера Маријана Рахоја поручила је из Мадрида како „са терористима нема преговора“ и како очекује предају оружја и распуштање ЕТА-е. Влада француског председника Франсоа Оланда такође је саопштила да неће преговарати са ЕТА-ом.

Извор: Танјуг