У Приштини је у организацији иницијативе „Протестуј“ одржан протест и марш ка седиштима државног тужиоца и премијера тзв. државе Косово и затражене оставке Александра Љумезија и Рамуша Харадинаја, као и процес усвајања права вета у судском систему самопроглашеног Косова. Група која је организовала протест на којем је учествовало око 1.000 грађана, оценила је да је „тужилаштво у служби политике“.

Протесту су се придружили и посланици Самоопределења и Социјалдемократске партије Косова.

Учесници протеста су носили пароле „Иди Љумези“, „Нема државе без независног судства“, „Да ли су крали кокошке милион расељених (Харадинај је оптужио Бљакаја да није учествовао у рату и да је крао кокошке)“, „(Агим) Чеку од хероја до нуле“.

Агим Чеку је био председник владине комисије за утврђивање статуса ветерана.

Љумезија је бивши специјални тужилац Ељеза Бљакаја оптужио да је ометао истрагу у предмету лажних ветерана, да му је претио дисциплинским мерама када је као сведока у том предмету позвао председника Скупштине тзв. Косова и лидера Демократске партије Косова Кадри Весељија и за истрагу у случају „Пронто“ у којем су оптужени високи званичници Демократске партије тзв. Косова.

Државни тужилац тзв. Косова Александер Љумези изјавио је данас да ће поднети оставку на функцију коју обавља уколико Тужилачки савет тзв. Косова процени да је погазио закон или етички код.

– Размотрио сам и то питање (тражење оставке) и ако релевантне институције, односно конкретно Тужилачки савет Косова, одлучи да сам погазио закон и оцени да треба да будем смењен, то је сасвим у реду – рекао је он и додао да „никако неће прихватити притиске цивилног друштва, одређених личности или да политика утиче на рад државног тужиоца“.

Харадинај је јуче и данас назвао бившег специјалног тужиоца Бљакаја лоповом.

– Ја нисам лопов као он, јер је он лопов. Знате ли зашто је лопов, јер смо том човеку обезбедили све услове да ради свој посао. Дао сам му канцеларију и цео предмет. Ако је ово онемогућавање правде то не стоји. То је злоупотреба истине – казао је Харадинај данас после седнице владе самопроглашеног Косова.

Пред почетак протеста полиција је појачала обезбеђење пред седиштем државног тужиоца.

 

Извор: Agencije

Оставите Коментар