Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је циљ Београда да се листа Приштине са бројем земаља које су признале једнострано проглашену независност Косова сведе на број мањи од 97 и додао да је Сомалија на путу да преиспита своју одлуку.

Дачић је рекао да је прво постојала листа од 116, односно 118 земаља коју је Приштина ставила на сајт и да је Београд крећући од ње утврдио да три земље никада нису признале Косово, а то су Нигерија, Уганда и Мали.

Министар је подсетио да је 14 земаља захваљујући дипломатским атквностима Београда повукло признајне, да је последња била Централноафричка Република.

Додао је да постоје и земље као што су Египат и Перу чији је однос замрзнут.

Такође, подсетио је на ситуацију у Сомалији око Сомалиленда који је прогласио независност.

  • Сомалиленд је сомалијско Косово, рекао сам им да су тиме што су признали Косово радили на своју штету, а на то су они рекли да не знају – рекао је Дачић и додао да се тада испоставило да је то урађено у време техничке владе.

  • Сомалија је на путу да испита своју одлуку – рекао је Дачић који је недавно боравио у тој земљи и то у време терористичког напада.

Списак све мањи!

Он је такође изјавио је данас да је списак Приштине са 117 држава које су признале независност тзв. Косова „потпуно разбијен“ и додао да је циљ Србије да тај број падне испод 97 земаља, што је мање од половине чланица УН.

По његовим речима, Приштина стално провоцира покушајима да постане члан међународних организација попут Интерпола, Унеска или Светске царинске организације.

Ми успевамо то да спречимо када нам процедура дозвољава али је битно рећи да је и гласања у Интерполу показало да је питање тзв. Косова живо и да није решено као што то говоре у Приштини – навео је Дачић.

Оставите Коментар