ДИПЛОМАТСКИ трилер у Бриселу, током којег председник Србије Александар Вучић није пристао да потпише план ЕУ за Косово, који, између осталог, подразумева и да се Београд не противи чланству лажне државе у УН, постао је плодно тле за разне политичке мешетаре са оба идеолошка пола, али и за егзотичне националисте који желе да уграбе “својих пет минута”.

У овој трећој групи су екстремисти окупљени око функционерке Двери Надe Гладовић и удружења Лекара и родитеља за науку и етику, који покушавају да изведу манипулацију како за сутрашњу „литију за Косово и Метохију“ имају подршку СПЦ и њеног патријарха.

Наиме, ова  група сачинила је и у јавност пустила плакат са централним насловом – “Православна мобилизација!” на коме покушавају да прикажу постојање синхронизације и повезаности јучерашњег молебана СПЦ у Храму Светог Саве, са њиховом сутрашњом литијом која ће започети испред Патријаршије, а онда поново са литургијом и предавањем на којима ће Његова светост Порфирије говорити у Храму Светог Саве. 

Према информацијама “Новости” из СПЦ, то је опсена и опасна манипулација, јер поменуто удружење “своју екстремистичку делатност покушава да удене између неколико редовних активности СПЦ, која нипошто не подржава њихове деструктивне акције. Штавише, патријарх Порфирије се јуче током молебана јасно и снажно оградио од свих таквих и сличних облика манипулација и још једном у потпуности објаснио улогу и позицију СПЦ по питању Косова и Метохије – наводе извори “Новости”.

Подсетимо, први по части у СПЦ јуче је поручио “да нико не треба Цркву да учи и да објашњава шта је Косово и како Црква треба да поступа на Косову и око Косова, нити да ико добронамеран може да запита шта Црква мисли о Косову и зашто се Црква о Косову не оглашава”.

– Поред оних, морамо рећи, добронамерних, који ипак из разних разлога само биће, послање и мисију Цркве напросто не разумеју или би пак хтели да је по својој слици и прилици кроје, најинтересантнији су нам они који таква питања постављају – али и опростићете ми што ћу искрено рећи – Цркву из дубине душе презиру. Њима се – и опет ми опростите на изразу – коса на глави диже када цркву, храм, и на фотографији виде. Кад се они питају зашто Црква ћути, нама је, најблаже речено, занимљиво.Такви би, из само њима
знаних разлога, у овим тешким временима за нас и наш народ, а нарочито на Косову и Метохији, да још више међу нама сеју смутњу и хаос. Хтели би да међу нама буде што више неспоразума, раздора и свађа, хтели би да једни друге прозивамо, да нико не покаже ни елементарну меру смирења, макар у дане свете велике Четрдесетнице. Они би и Цркву да упрегну да им буде – опростите опет на изразу – у њиховом програму бесплатни извођач
радова, да им изводи радове у њиховом лицемерном и недобронамерном науму. А ми исто тако добро знамо да је многима међу њима до Косова и Метохије стало исто онолико колико и до лањског снега. Наша се Света Православна Црква, браћо и сестре, увек и неуморно, не само оглашавала о Косову и Метохији, него је неумољиво и непрестано сведочила и творила истину о Косову.

Патријарх је навео и “да је најлакше на речима и у вечно острашћеној атмосфери ослобађати Косово и мешати своје жеље и тегобну реалност, која најпре свакодневно притиска нашу браћу и сестре, наше сународнике са Косова и Метохије, не водећи рачуна о свим аспектима изузетно тешке и комполиковане опште глобалне ситуације.

Оставите Коментар