Навршило се 105 година од рођења величанственог Патријарха Павла. Сам његов живот, сведоци смо који смо живели у његово време, био је чудо. А чуда су наставила да се дешавају и после његове смрти. Верници се са посебном смиреношу и дубоком вером моле на његовом гробу у манастиру Раковица.

Патријарх Павле (световно име Гојко Стојчевић) рођен је 11. септембра 1914. године у селу Kућанци код Доњег Михољца у Славонији. На трону Светог Саве као патријарх српски провео је пуних 19 година, а међу народом је био веома омиљен због скромности и истинољубивости.

Срби су га још за живота сматрали за свеца, а у прилог захтевима да за свеца буде и званично проглашен иду и сведочења верника о чудима која се дешавају на његовом гробу.

Људи се куну да им је молитва над његовим моштима помогла при оздрављењу.

Међу њима је и брачни пар из Kосјерића, чијем је сину са 12 година откривен најпрогресивнији карцином остеосарком у потколеници, а управо му је, како тврде, молитва над гробом патријарха Павла помогла у оздрављењу.

Они који долазе бар једном месечно на месту где почива омиљени српски патријарх тврде да је он тај који овај народ окупља и који чува част Цркве. Уверени су да је светац, јер кад год дођу осете неку благодет.

Чуло се и да се поред гроба десило велико чудо. Према сведочењу игуманија и неких верника, један човек који је био инвалид устао је и проходао.

Јованка Милеуснић, која живи недалеко од манастира Раковица да је једном обишла гроб патријарха и да је још на улазу у порту видела да гроб светли црвеном стелошћу.

  • Помислила сам у први мах да је у питању неко осветљење, али ми је било чудно да је постављено у току дана а са мном је била и моја заова која је исто то приметила, као и још неколицина људи који су се затекли у порти манастира. То светло око гроба је потрајало неколико секунди, а онда нестало само од себе. Сви смо се у чуду прекрстили, а уверена сам да нам то патријарх Павле као народу нешто поручује, питање је само шта, каже Београђанка.

Исту чудну светлост око патријарховог земног почивалишта видео је и Никола Ресановић, који је студент теологије и који барем једанпут недељно обилази гроб у манастиру Раковица.

  • Сећам се, био је облачан дан и када сам дошао до гроба блаженопочившег патријарха Павла видео сам бледу црвену светлост како титра око крста. Прво сам мислио да је неко укључио неки светлећи ласер, али ничега и никога није било у близини. Црвенкаста светлост је нестала, а после тога сам више пута одлазио до патријарховог гроба, али се та светлост није појављивала поново, каже Ресановић.

Оставите Коментар