На обронцима Каблара, у Видови, ниче црква посвећена патријарху Српске православне цркве господину Иринеју, који је рођен управо у овом селу. У част свог завичајца покренули су се верујући мештани и заједничким снагама скупили средства па је данас подигнута и купола.

  • Богомоља је почела да се гради 2015. године, рођак Драган који је поклонио овај плац и ја почели смо да крчимо од првог дана овде. Преко три – четири метра је земља нижа него што је била, дуго смо чекали дозволу за радове јер је пољопривредно земљиште, требало је добити папире да постане грађевинско. Патријарх је радо прихватио ту причу, људи су одмах притекли у помоћ да дају прилоге, и у трнспорту и у новцу. Грађу су нам поклониле „Србијашуме“ са Голије -рекао је за РИНУ, Слободан Ковачевић, сестрић патријарха Иринеја.

Родна кућа патријарха Иринеја налази се на 300 метра од места где је саграђена дрвена црква, лично је долазио кад је на овој грађевини постављен темељ.

  • Ми овде немамо школу, ни продавницу, али имамо Дом културе и патријарха и рекли смо да ћемо имати и цркву. Патријарх српски није одредио којем ће свецу да буде посвећена ова богомоља – каже Слободан.

Радова на овој сеоској цркви прихватио се проверени мајстор, професор Фалултета техничких наука у Крагујевцу, др Милош Радовановић који је до сада пројектовао 12 наших цркава.

  • Црква има око 90 квадрата, припада реду мањих, скромна и по материјалу и по свему, али смо се трудили да на архитектонски и на други начин добије једну фину духовну димензију какву заслужује. Данас смо присуствовали постављању куполе и грађевински радови су у завршној фази – изјавио је проф. др Милош Радовановић.

Крај изградње очекује се за Видовдан, 28. јуна ове године када ће овде моћи да се окупљају верници из овог краја.

Оставите Коментар