НА данашњи дан пре 239 година Крим је постао део Руског царства, а од 3. августа 2018. године овај дан се званично обележава као Дан пријема Крима, Тамана и Кубана у састав Руске империје.

ПРЕ 239 ГОДИНА КРИМ ЈЕ ПОСТАО ДЕО РУСКОГ ЦАРСТВА: Катарина Велика потписала указ којим је преузела власт (ФОТО)

Крим је полуострво које има богату историју, а прва држава се на његовом тлу формирала још у старом веку. Пре припајања Русији, на Криму је постојао Кримски канат који је 1475. постао вазал Османског царства. Јужни делови Крима тада су директно укључени у Османско царство и организовани као Кефски ејалет. 1772. Кримски канат постаје поново независан од Османског царства, што је била последица Руско-турских ратова из 1768—1774.

Руска империја припојила је цео Крим 19. одоносно 8. априла по старом календару 1783. године, за време владавине Катарине Велике. У свом указу поводом припајања, царица Катарина је навела да је „по дужности […] залажући се за благостање и моћ Отаџбине и за њену већу корист и сигурност, одлучила да преузме власт на полуострву Крим“.

Ова мера је, по речима царице, била изнуђена. У свом манифесту она је детаљно објаснила шта ју је на то натерало. По њеним речима, политичке елите полуострва нису разумеле предности аутономије у оквиру Руске империје, односно статуса „слободне и независне области“, и презирале су „слободу избора другог легитимног хана уместо Сахиб-Гираја“. Да би осигурала слободу и транспарентност избора новог кана Шахин-Гираја, Катарина је, по сопственим речима, морала да „покрене нашу војну силу, и пошаље значајан корпус на Крим у најтежим временима, да га тамо задржи дуго времена и на крају делује против побуњеника силом оружја“, због чега је умало избио нови рат са Османским царством. 

После припајања Руском царству, на Криму је 1784. формирана Тауридска област. Након тога, Крим 1796. улази у састав Новоросијске губерније, а потом се 1802. успоставља Тауридска губернија. Следи дуги низ година у коме ова област има стабилан развој, све до 1853. године и Кримског рата између Русије и западне алијансе.

Након доласка комуниста на власт 18. октобра 1921. образована је Кримска Аутономна Совјетска Социјалистичка Република у саставу Руске СФСР и Совјетског Савеза. Године 1945. се у саставу совјетске Русије формира Кримска област, а 19. фебруара 1954. Никита Хрушчов одваја Крим од совјетске Русије и припаја га совјетској републици Украјини.

До марта 2014. године подручје Крима је било у саставу Украјине, али су посланици у парламенту Аутономне Републике Крим декларацијом о независности Крима 11. марта 2014. прогласили независност Крима од Украјине (у чему су учествовали и представници града Севастопоља), док су на референдуму који је одржан 16. марта 2014. становници Крима гласали за припајање Крима Русији. Украјина није признала резултате овог референдума, као ни његову легалност. 17. марта 2014. године, Врховни совјет Крима усвојио је резолуцију о независности од Украјине и обратио се Русији за пријем Републике Крим у састав Руске Федерације, да би 18. марта 2014. Република Крим ушла у састав Руске Федерације. Град Севастопољ је истог дана такође постао део Руске Федерације, као град са федералним статусом.

Оставите Коментар