Писмо из рата које је Страхиња бан написао свом оцу великом писцу показује да је предосетио своју смрт

Бранислав Нушић је био велики књижевник, писац драма и есеја, а сматра се највећим српским комедиографом. Син јединац великог Бранислава, добио је име по једном од највећих јунака из српске народне књижевности – Страхиња Бан.

Страхиња бан Нушић важио је за великог патриоту и идеалисту, а оно што је ушло у историју јесте да је један од 1300 каплара који су добровољно отишли у рат. Нажалост, Страхиња је био један од 400 који су погинули за отаџбину у Великом рату. Пронађено је његово последње писмо.

Страхиња бан Нушић важио је за великог патриоту и идеалисту, а оно што је ушло у историју јесте да је један од 1300 каплара који су добровољно отишли у рат.

Нажалост, Страхиња је био један од 400 који су погинули за отаџбину у Великом рату.

Тежак рат донео му је велике муке, те је рањен и повучен на лечење у Скопље.

И поред покушаја мајке Даринке да спречи Бана да се врати у рат, његова љубав према отаџбини и частољубље били су испред свега.

Након што је на иницијативу мајке, лекарска комисија покушала да Бана окарактерише као неспособног за борбу, те тако спречи његов повратак у бој, он није одустајао. Снага је била јача од свега и сигуран у себе је изјавио:

“Не верујем у налаз и захтевам одмах другу комисију!”

Нушићев син је имао само 19 година када је враћем је на фронт са кога се нажалост никада није вратио. Погинуо је у Kолубарској бици. Пронађено је и његово последње писмо.

Kо ме пронађе мртвог молим га следеће:

– Зовем се Страхиња Нушић. Свршени сам матурант који је рођен у Београду. Породица ми живи у Скопљу. Kумановска улица број један. Молим да обавести моју породицу где сам погинуо, кад и на ком месту сахрањен. Унапред благодаран – пише у писму.

Оставите Коментар