Српски политичар, почасни председник СПС и народни посланик Милутин Мркоњић (79) преминуо је данас у Београду у Институту за кардиоваскуларне болести „Дедиње“.

Српски политичар, почасни председник Социјалистичке партије Србије (СПС), народни посланик, бивши министар инфраструктуре и бивши министар саобраћаја Републике Србије, Милутин Мркоњић преминуо је данас у 79. години, након што му се здравствено стање нагло погоршало..

Ове вести потврдио је на свом Инстаграм профилу Ивица Дачић.

Мркоњић је у болници од почетка новембра, а недавно му је уграђен пејсмејкер. Лекари су дали све од себе да му спасу живот – нажалост безуспешно.

Мркоњић је иза себе оставио дугогодишњу емотивну партнерку Ану Бекуту и законску супругу Драгану, са којом се растао пре неколико година, али нису то законски озваничили.

Рођен је у Београду, 23. мај 1942. године, дипломирао је 1971. године на Грађевинском факултету у Београду. По завршетку факултета радио је у Бироу за студије и пројектовање железница, а од 1974. године био је руководилац Сектора за пројектовање. Године 1977. запослио се у Центру за истраживање и пројектовање, а његовим спајањем са Саобраћајним институтом постаје његов директор.

Био је руководилац обнове Србије испред Владе Србије после НАТО бомбардовања 1999. године.

Био је потпредседник Народне скупштине Републике Србије од 8. маја 2007. године. Након што је председник Скупштине Томислав Николић поднео оставку, Мркоњић је преузео председавање седницама Скупштине као најстарији од потпредседника, до избора новог председника Оливера Дулића 23. маја 2007.

На изборима за председника Србије, јануара 2008. године, био је кандидат СПС-а и освојио је око 6% гласова. Успостављањем коалиције Демократска странка-Социјалистичка партија Србије, јула 2008, Мркоњић бива изабран за министра инфраструктуре у новој српској Влади коју је формирао Мирко Цветковић.

У Влади која је формирана након избора у мају 2012. године, Милутин Мркоњић је обављао функцију министра саобраћаја до реконструкције која је завршена 2. септембра 2013. године. На том месту га је заменио страначки колега Александар Антић.

У децембру 2009. је добио титулу почасног доктора наука Универзитета Мегатренд.

Оставите Коментар