Шеф Вагнероваца Јевгениј Пригожин огласио се по први пут након што су се његове трупе, које су биле надомак Москве, повукле у суботу увече.

Пригожин је управо објавио 11-минутну аудио поруку на свом налогу на Телеграму у којој наводи да нико од команданата Вагнера није пристао да потпише уговор са министарством одбране и да његова плац́еничка фирма мора престане да постоји 1. јула. Он је рекао да је циљ његовог марша на Москву био да се спречи уништење групе Вагнер.

„Мислили смо да ће наше борце претворити у топовско месо ако потпишемо уговор са Министарством обране због начина на који се регуларна војска показала у акцијама. Неки борци одлучили су приступити снагама Министарства обране, али у питању је мањина. Били смо категорички против тога… Направили смо план, хтели смо да 30. јуна кренемо на Ростов и јавно поставимо нашу опрему близу седишта војске. Али, упркос чињеници да нисмо показали никакву агресију, били смо бомбардовани. У ваздушном нападу погинуло је 30 бораца и то нас је натјерално да кренемо одмах у војну акцију. Сврха наше акције била је да спречимо уништење Вагнера и приведемо правди оне који су својим непрофесионалним деловањем направили велики број грешака током специјалне војне операције“, рекао је Пригожин.

Он је негирао да је његов „марш за правду“ имао за циљ свргавање руског председника Владимира Путина.

„Циљ марша је био да се избегне уништење Вагнера. Хтели смо да позовемо на одговорност све званичнике који су својим непрофесионалним поступцима починили огроман број грешака“, рекао је Пригожин. Он каже да Вагнер жали „што су морали да погоде руску авијацију“ и њихове базе.

„Одлучили смо да се окренемо док смо били на путу ка Москви да не би пролили крв руских војника. Били смо у маршу да демонстрирамо свој протест, а не да срушимо владу“. Наш марш је показао озбиљне безбедносне проблеме широм наше земље, али никада нам није био циљ да збацимо садашњи режим и легално изабрану власт“, рекао је Пригожин.

Шеф Вагнероваца додао је да су његове трупе преко ноћи прешле током марша 780 километара. „Мало више од 200 километара нам је остало да стигнемо до Москве. Важно је да ниједан војник није страдао током акције“. Успели смо да блокирамо све руске војне јединице и аеродроме. Имали смо подршку у градовима у које смо упали. Да су снаге као што су трупе Вагнера извеле први напад у Украјини, специјална војна операција би много краће трајала, нагласио је шеф плаћеничке трупе.

Пригожин је пристао да напусти Русију и оде у Белорусију након што је опозвао своје трупе, али није познато где се тренутно тачно налази нити је то открио у својој аудио поруци.

Подсећамо, током ноћи 24. јуна Вагнерове снаге су заузеле штаб Јужног војног округа у Ростову на Дону. То се догодило након изјава Јевгенија Пригожина о наводним ракетним и артиљеријским нападима руске војске на кампове Вагнера – што су демантовали и Министарство одбране и ФСБ. Председник Владимир Путин је поступке вагнероваца назвао злочиначком авантуром, а против Пригожина је покренут кривични поступак за организовање оружане побуне. Kасније је прес-служба председника Белорусије саопштила да је Александар Лукашенко разговарао са Пригожином и да је прихватио његов предлог да се заустави Вагнеров покрет у Русији и предузму даљи кораци ка деескалацији. Увече је прес-секретар руског лидера Дмитриј Песков рекао да ће шеф Вагнера „ићи у Белорусију“ и да ће кривични случај бити повучен. Гаранција да Пригожин сме то да уради је реч председника Русије, додао је Песков.

Оставите Коментар