Док је Влада Србије на седници доносила одлуку о смени министра привреде Радета Басте, приватно обезбеђење упало је у зграду министарства и наложило запосленима да напусте радна места. Затим су замењене браве на вратима канцеларија, сазнаје Нова.рс.

Министар привреде Раде Баста смењен је на претходној седници Владе.

Док је она трајала, испред зграде Министарства привреде појавила су се три комбија са радницима приватног обезбеђења.

Тада се одиграла готово филмска сцена, сазнаје Нова.рс.

Обезбеђење је упало у канцеларије запослених у Бастином кабинету и наложило им да одмах напусте своја радна места и да могу да понесу само своје личне ствари. Kад су избачени из канцеларија, браве на вратима су замењене. Притом се све то дешавало у тренутку кад Баста још није званично смењен, јер Скупштина до данас није усвојила ову одлуку Владе.

Бурно је било и на самој седници кабинета Ане Брнабић.

Она је саопштила министрима да ће Раде Баста бити смењен, јер у јавност излази са ставовима који су у супротности са онима које заступа Влада.

Брнабић је обавестила чланове Владе и да ће до именовања новог министра привреде, а за шта постоји законски рок од 15 дана, ову дужност обављати актуелни министар финансија Синиша Мали.

Тада је реаговао Новица Тончев, министар за бригу о недовољно развијеним општинама из редова социјалиста.

Он се побунио против тога да Мали буде прелазно решење, рекавши да то место припада коалицији СПС и Јединствене Србије Драгана Марковића Палме. Подсетимо, смењени Раде Баста је кадар ЈС.

Лидер социјалиста Ивица Дачић покушао је да примири страсти, али му то није пошло за руком, тако да је Тончев напустио седницу.

Kако је пре неколико дана Раде Баста рекао за Нову, Брнабић му је рекла да је смењен због притисака Руса.

„Сада сам био код премијерке Ане Брнабић и она ми је рекла да због притиска Руса морају да ме смене, односно због тога што сам тражио да се уведу санкције Русији. Сада тај захтев за разрешење иде у Скупштину“, рекао је Баста за Нова.

Он је, наиме, у јавност изашао са ставом да Србија треба да уведе санкције Русији због агресије на Украјину. Тада је позвао министре да се на седници Владе изјасне о његовом предлогу. Kолеге из кабинета Ане Брнабић га, међутим, нису подржале, а лидер његове странке Драган Марковић Палма тад је рекао да Баста излази за својим ставовима и да иза њих не стоји ЈС.

Реаговао је и председник Србије Александар Вучић. Он је тада рекао да се Србији не жури са санкцијама Русији.

“Осим ако Раде Баста не мисли другачије. А и ако мисли другачије, он ће сад да окачи Раде Баста нови Зоран Ђинђић и ето, то вам је то. Да стекне популарност на тај начин. Добро ти иде Раде… А и намигује човек, краљ, иде му све. Постао звезда. Супротставиш се председнику Владе и постанеш звезда. Раде после тога даје изјаве, чим ја завршим“, био је ироничан Вучић

Након тога Баста је коментарисао и насиље на протесту “Србија против насиља” иза којег су стајали припадници Народних патрола. Он је позвао председника Србије да ухапси одговорне називајући их „багром“.

“Председниче Вучићу, хапси багру која туче народ на протестима и новинаре. Грађански рат не треба, довољно проблема имамо. Живела Србија“, написао је тад Баста на Твитеру.

Позивао је и министре да буду на улици са својим грађанима и тад је лидер његове странке Драган Марковић Палма донео одлуку да Басту искључи из странке, а затим позвао Брнабић да га смени.

Оставите Коментар