Руска паравојна група Вагнер никада није била у Србији и није имала контакте са Србијом, изјавио је данас њен оснивач Јевгениј Пригожин.

„У приватној војној компанији Вагнер у овом тренутку нема држављана Србије, и одавно их није било. Зато све гласине које круже о интеракцији Вагнер групе и Србије немају никаквог основа“, навео је Пригожин на друштвеним мрежама.

О наводима да су припадници групе Вагнер недавно били присутни на Северу Kосова, док су биле подигнуте барикаде, Пригожин је казао да „Срби одлично сами излазе на крај са својим проблемима“, преноси руска државна агенција РИА Новости.

На друштвеним мрежама је недавно кружила информација да су двојица српских десничарских активиста, лидер групе Народне патроле Дамњан Kнежевић и њен члан Зоран Лекић, посетили центар компаније Вагнер у Санкт Петербургу крајем прошле године, после чега су се у медијима појавили непотврђени наводи о присуству „вагнероваца“ на Северу Kосова.

Пригожин је данас навео и да ће припадници групе Вагнер „наравно учествовати“ у случају избијања међуетничког сукоба у САД, „на позив саветника америчког Стејт департмента, Дерека Шолеа“.

Српски сервис руског државног медија Раша тудеј, који је недавно започео рад у Србији, објавио је пре две недеље оглас групе Вагнер за регрутовање добровољаца за рат Русије против Украјине.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је синоћ да тај оглас групе Вагнер „није фер“ и да закон забрањује држављанима Србије одлазак на страна ратишта.

Према Kривичном законику Србије, за учешће држављана Србије на страним ратиштима запрећена је казна затвора од шест месеци до пет година. Ако појединац учествује у оружаном сукобу у иностранству у саставу групе, запрећена је казна затвора од једне до осам година. За организовање таквог учешћа запрећена је казна затвора од две до десет година.

Оставите Коментар