Цео текст споразума који је у Белој кући потписао председник Србије Александар Вучић:

ЕКОНОМСКА НОРМАЛИЗАЦИЈА

 • Србија (Београд) и Косово (Приштина) сагласни су да наставе економску нормализацију, споразумевајући се о следећем:
 • Обе стране ће имплементирати Споразум о ауто-путу Београд-Приштина, који је претходно потписан 14. фебруара 2020. године.
 • Обе стране ће имплементирати Споразум о прузи Београд-Приштина, који је претходно потписан 14. фебруара 2020. године.
 1. Уз то, обе стране ће се посветити заједничкој студији изводљивости поводом опција за повезивање железничке инфраструктуре Београд-Приштина са неком од поморских лука на Јадрану.
 • Косово (Приштина) и Србија (Београд) радиће са Корпорацијом за финансирање међународног развоја САД и EXIM-ом на меморандумима о разумевању, ради операционализације следећег:
 1. Ауто-пута мира
 2. Железничке везе између Приштине и Мердара
 3. Железничке везе између Ниша и Приштине
 4. Пружања финансијских средстава за позајмице потребне малим и средњим предузећима
 5. Додатних билатералних пројеката
 6. Међународног присуства Корпорације за финансирање међународног развоја САД у Београду – Србија.
 • Обе стране ће отворити и операционализовати објекат на тачки заједничког преласка – Мердаре.
 • Обе стране ће се придружити „мини-Шенген зони“ коју су најавиле Србија, Албанија и Северна Македонија у октобру 2019. године и у потпуности ће искористити њене погодности.
 • Обе стране ће узајамно признавати дипломе и професионалне сертификате.
 • Обе стране ће прихватити да раде са са Министарством енергетике Сједињених Америчких Држава и другим одговарајућим америчким државним ентитетима поводом студије изводљивости за поделу језера Газиводе/Ујмани, као поузданог извора воде и енергије.
 • Обе стране ће диверзификовати своје енергетско снабдевање.
 • Обе стране ће у својим комуникационим мрежама забранити употребу 5Г опреме која потиче од непоузданих снабдевача. Тамо где таква опрема већ постоји, обе стране ће се благовремено посветити њеном уклањању и другим посредничким напорима.
 • Обе стране ће појачати проверу авионских путника, међусобну размену информација, и то у оквиру шире америчке сарадње на Балкану, а посветиће се и унапређењу технологија за борбу против незаконитих активности тако што ће имплементирати и операционализовати информационе системе и системе провере америчког порекла, укључујући PISCES, APIS, ATS-G и SRTP.
 • Обе стране се обавезују да штите и унапреде слободу вероисповести, укључујући и обновљену међуверску комуникацију, заштиту верских локалитета и имплементацију судских одлука које се односе на Српску православну цркву, као и континуирану реституцију јеврејске имовине из времена Холокауста, која је без наследника и без власника.
 • Обе стране се обавезују да убрзају напоре за лоцирање и идентификацију остатака несталих лица. Обе стране се посевећују идентификацији и имплементацији дугорочних, трајних решења за избеглице и интерно расељена лица. Обе стране се обавезују да одреде лице за контакт које ће руководити овим напорима унутар њихових релевантних министарстава, које ће координисати између Београда и Приштине и које ће пружати годишње ажурирање броја решених и текућих случајева.
 • Обе стране ће радити са 69 земаља које криминализују хомосексуалност како би их подстакле на декриминализацију.
 • Обе стране се обавезују да комплетан покрет Хезболах означе као терористичку организацију и да у потпуности имплементирају мере за онемогућавање деловања и финансијских активности Хезболаха у својим јурисдикцијама.
 • Косово (Приштина) се слаже да имплементира једногодишњи мораторијум на постизање нових чланстава у међународним организацијама. Србија (Београд) се слаже да стави једногодишњи мораторијум на кампању за повлачење признања и да се уздржи од формалног или неформалног захтевања да било која држава или међународна организација не призна Косово (Приштину) као независну државу. Оба споразума о одустајању ступају на снагу одмах.
 • Србија (Београд) пристаје да отвори комерцијалну канцеларију и државне канцеларије у Јерусалиму 20. септембра 2020. године, као и да премести своју амбасаду у Јерусалим до 1. јула 2020. године.

Напомена: Реч је о незваничном преводу текста са енглеског језика

Превео Војислав Гавриловић / Нови Стандард

1 KОМЕНТАР

 1. ALEKSANDAR VUCIC JE PRIZNAO NEZAVISNOST KOSOVO I METOHIJE SUPROTNO USTAVU SRBIJE POTPISUJUCI ,BEZ DOZVOLE NARODA SRBIJE I NA SVOJU RUKU.
  SVE NJEGOVE NEUSTAVNE SPORAZUME PONISTITI,
  UHAPSITI GA I CELU NJEGOVU VLADU SRBIJE I KRIVICNO DA ODGOVARAJU.

  OVO JE NAJTEZI VID IZDAJE SRBIJE.

Оставите Коментар