Одлука о именовању Герасимова донета је само три месеца након што је министарство одбране именовало генерала Сергеја Суровикина, команданта руског ваздухопловства, да води води акције у Украјини.

Начелник Генералштаба Војске Русије, генерал армије Валериј Герасимов, именован је да води групу здружених руских снага у Украјини, саопштило је министарство одбране.

Досадашњи командант војне операције, генерал армије Сергеј Суровикин, постављен је за његовог заменика.

Потреба за „подизањем нивоа командовања операцијама ” повезана је са повећаним обимом борбених задатака и потребом за ближом координацијом између различитих служби и родова оружаних снага”, наводи се у образложењу одлуке руског министарства одбране.

Тај потез ће такође побољшати логистичку подршку и ефикасност командовања за руске снаге у Украјини, додаје се у саопштењу.

Одлука о именовању Герасимова донета је само три месеца након што је министарство одбране именовало генерала Сергеја Суровикина, команданта руског ваздухопловства, да води води акције у Украјини, подсећа РТ.

Генерал Валериј Герасимов познат као један од највиших руских војних команданата и реномирани стратег, који је чак заслужио поштовање и врховног команданта украјинске војске Валерија Залужног. Залужни је још у септембру за магазин „Тајм” признао да је неке ствари „научио од Герасимова “.

„Прочитао сам све што је икада написао… Он је најпаметнији од људи, а моја очекивања од њега су била огромна “, признао је тада украјински генерал.

Герасимов је у неколико наврата посетио трупе које се боре у Украјини како би побољшао координацију између снага, али до сада није преузео директну оперативну команду.

Кијев је у децембру признао да је покушао да убије Герасимова током једне од његових ненајављених посета у априлу 2022, упркос приговорима САД.

Претходно је Њујорк тајмс известио да су украјинске снаге гранатирале положаје на којима се мислило да се Герасимов налазио, али генерал није погођен ударима. Москва никада није званично потврдила да је генерал у то време чак и посетио трупе.

Друга два генерала су такође именована за заменике Герасимова у војној кампањи која је у току у Украјини.

Један од њих је командант Копнене војске Русије, генерал армије Олег Саљуков. Искусан каријерни официр, служио је као командант батаљона и начелник Далекоисточне војне области пре него што је постао заменик начелника Генералштаба, а потом и командант Копнене војске.

Други је генерал-пуковник Алексеј Ким, заменик начелника Генералштаба. Претходно је био на челу руске Комбиноване академије оружаних снага и познат је као искусни војни специјалиста. Такође је професор и има академско звање војних наука.

Ко је генерал Герасимов

Генерал Валериј Герасимов именован је за команданта Здружене групе снага руске војске у оквиру специјалне војне операције у Украјини, саопштило је руско Министарство одбране.

Генерал Герасимов рођен је 8. септембра 1955. године у Казању.

Године 1977. завршио је Казанску вишу тенковску командну школу. Војну академију оклопних снага „Маршал Совјетског Савеза Р. Ј. Малиновски“ завршио је 1987. године, а Војну академију Генералштаба Оружаних снага Руске Федерације – 1997. године.

По завршетку тенковске школе, командовао је водом, четом и батаљоном у Северној групи снага и Далекоисточном војном округу.

Од 1987. године обављао је дужност начелника штаба и команданта тенковског пука и начелника штаба моторизоване стрељачке дивизије у Балтичком војном округу.

У периоду 1993-1995. године био је командант моторизоване дивизије у Северозападној групи снага.

Од 1997. године обављао је дужност првог заменика команданта армије у Московском војном округу, заменика команданта, начелника штаба и команданта 58. армије у Северно-кавкаском војном округу.

У периоду 2003-2005. године био је начелник штаба Далекоисточног војног округа.

Од 2005. налазио се на месту начелника Главне управе за борбену обуку и службу Оружаних снага Руске Федерације, а од децембра 2006 – начелник штаба Северно-кавкаског војног округа.

У децембру 2007. именован је за команданта Лењинградског војног округа, у фебруару 2009. године за команданта Московског војног округа.

Од децембра 2010. године налази се на месту заменика начелника Генералштаба Оружаних снага Руске Федерације.

Од 26. априла 2012. године је командант трупа Централног војног округа.

Дана 9. новембра 2012. године указом председника Русије именован је за начелника Генералштаба Оружаних снага Руске Федерације – првог заменика министра одбране Руске Федерације.

Оставите Коментар