Друштвене мреже су биле преплављене са два видео снимка истог инцидента из различитих углова. Први видео приказује дуг пут дрона, за који се верује да је Геран-2, како се оштро спушта и пројектил испаљен са крова зграде директно према њему.

Пројектил, међутим, пролази поред њега, а дрон експлодира у подножју циљане зграде, мало даље од оне из које је пројектил испаљен. Огромна експлозија хвата првих неколико спратова.

Шпанске новине Ел Паис прилажу други снимак инцидента, снимајући гађање преносним противваздушним системом изблиза. Међутим, дрон се овде не види све до велике експлозије на згради. Kонтекст снимка и облик зграда који се види на првом снимку потврђује да се ради о истом инциденту.

Геран-2 је беспилотна летелица ниске уочљивости која не оставља радарски или топлотни траг.

Схахед-136/Геран-2 чак нема ни електро-оптички систем за праћење као на пример турски Баyрактар ​​ТБ-2, који је у великом броју оборила Русија. Дронове је такође релативно лако оборити јер не могу да извлаче оштре маневре попут борбених авиона или да носе тежу опрему за ометање.

Иранске беспилотне летелице су веома гласне, са својим јефтиним моторима али ефикасне поготово коршћене у ројевима. Ипак, велики број Схахед-136/Геран-2 је оборен. Не би било паметно отписивати ни дрон ни преносни противваздушни одбрамбени систем кратког домета.

Обележавање мете из преносних противваздушних одбрамбених система попут овог се постиже пре лансирања за пасивне сензоре. Након укључивања пројектила и притиска на пола окидача, оператер чује сигнал за обележавање. Затим га притисне до краја да би лансирао пројектил. Лансирање пре закључавања могло би довести до тога да пројектил промаши циљ.

Оператер је, дакле, вероватно испалио пројектил у општу линију мете. МАНПАД-ови немају могућност ‘обележавања мете након лансирања’, која је присутна у већим ваздух-ваздух и земља-ваздух системима.

ДРОН ШАХИД-136
Беспилотна летелица Схахед-136 припада категорији ваздушног оружја познатог и као “лутајућа муниција”, која се такође назива ” дрон камиказа” или “самоубилачка” беспилотна летелица. Ови дронови имају способност да “сачекају” у близини циљаног подручја док не добију инструкције да нападну, а затим лете у мету, детонирајући експлозивно оптерећење при удару.

Шахед-136 са својих 200 кг, и распоном крила од 2,5 м, производи државна компанија Иран Аирцрафт Мануфацтуринг Цомпанy, а користи се од 2021. године. Министарство одбране Велике Британије у својим извештајима тврди да ови дронови имају домет од 2.500 км.

Други веб-сајт описује дрон као „концептуални хибрид између беспилотне летелице и крстареће ракете“, при чему наглашавају да је Схахед-136 „цењен због ватрене моћи коју њихова флота може да примени са великом прецизношћу, а и при ниском трошку производње“.

Оставите Коментар