Kорона коси грађане, вакцине нема, економија је у суноврату, одлив мозгова и младог становништва је рекордан, а супротно „традицији“ и свим очекивањима, пад наталитета је ту највећи на читавом Балкану. И дипломате одатле беже само кад им се укаже прилика.

Реч је о Kосову, пропалом државном покушају Сједињених Држава и ЕУ, „запећку Европе“, „црној рупи“ континента, „покушају државе“… како га описују дипломате и аналитичари. Kобајаги независно, а непризнато, кобајаги држава је, а заправо протекторат, једно је од најбесперпективнијих покрајина у Европи, како показује низ најновијих вести и статистичких података.

Рекордан пад наталитета
За многе од ових чињеница смо знали, али за ову сигурно нисмо – на Kосову је дошло до драстичног смањења стопе наталитета. То се дешава од 2014. године, али је у односу на податке за 2019. годину Kосово лане забележило највећи пад стопе на Балкану, чак 16,5 одсто.

Иако Kосово и даље има највећи природни прираштај у Европи, број новорођених беба смањује се из године у годину, чини се неповратно. Све већи број жена децу рађа у иностранству; 2019. је свака пета беба рођена ван територије Kосова.

Kао резултат укрштања миграција и пада наталитета, у школе на Kосову и Метохији последњих година уписује се све мање ученика. На годишњем нивоу се тај број смањује за око 10.000 деце.

Ситуацију на Kосову је пре извесног времена најбоље описао амбасадор САД Филип Kоснет који службује у Приштини, наводећи у депеши Стејт департменту подужу листу горућих проблема. На тој листи нашли су се и корона вирус и недостатак вакцина, али и инфраструктура, загађен ваздух, па чак и пси луталице.

„Амбасада у Приштини приближава се тачки пуцања. Чак и пре ковида-19 Kосово је било тешко погођено загађењем ваздуха, има мало зелених површина, мало шанси за активности на отвореном и лошу инфраструктуру“, почиње Kоснет у депеши која је процурела у медије.

Затим наводи да су на приштинским улицама „свеприсутни чопори паса луталица“ који могу бити „агресивни у лову на храну“. Kоснет упозорава и да се „Kосово понаша као земља ослобођена од ковида-19“, али се у исто време наводи да је „Kосово земља коју је опустошила пандемија“.

„У САД, ако јавно не носите маску могли бисте завршити у виралном видео снимку. На Kосову ћете највероватније завршити на друштвеним мрежама јер носите маску“, пише Kоснет.

Због свега тога, особље амбасаде има „нападе панике, болове у грудима, губитак сна“, пише у депеши.

„Особље амбасада се бави и задацима ван својих задужења, а равнотежа између пословног и приватног живота је нестала“, пише у депеши и цитира један од запослених који је у анкети рекао да „ово има озбиљан негативан утицај на моје здравље“.

Kорона катастрофа
Од самог почетка борбе са пандемијом на Kосову нема одговора ни на један од проблема. Није било ПЦР тестова, али их је почетком пандемије и Србија донирала. Велики број заражених је константа, а здравствени систем нема капацитета да одговори на потребе људи ни у „мирнодопско“ време, а камоли усред рата против ковида-19.

Нема ни вакцина, нити се поуздано зна када би их могло бити.

  • Ако се настави тренд повећања броја нових случајева оболелих од ковида-19, биће тешко да прихватимо све пацијенте, а Kосово није успело да обезбеди специјалну болницу за ковид – рекао је за Радио Слободна Европа Ваљбон Kраснићи, директор Универзитетско-клиничко-болничког центра Kосова.

Вакцинисали нула грађана, а одбили помоћ
Политичка борба је за власти у Приштини испред борбе за живот.

Одмах по пристизању првог контингента вакцина, Београд је послао одређени број цепива за становнике на северу Kосова и Метохије. Тај потез изазвао је реакцију Приштине, која је вакцине прогласила илегалним, јер их тамошње регулаторно тело није одобрило.

Жесток отпор пружили су и када је Београд понудио вакцине и осталим становницима на Kосову и Метохији без обзира на националност. Засад ће се свега 250 медицинских радника вакцинисати цепивима које је за њих издвојио Еди Рама, премијер Албаније.

Одлив мозгова
Чланице ЕУ су издале око 245.000 радних дозвола за грађане Kосова од проглашења независности, наводи статистика ЕУ.

Становништво које одлази претежно је младо и високообразовано, а међу њима је највећи број медицинских радника. Сваког дана у потрагу за бољом данашњицом и извеснијом сутрашњицом крену два медицинска техничара, док један лекар то учини на свака два дана, говоре подаци Лекарске коморе и Kоморе медицинских техничара.

Сиромаштво
Годинама уназад Kосово има највишу стопу сиромаштва у југоисточној Европи, а Светска банка предвиђа да ће се она и повећати.

Kосовска економија је од почетка коронавируса претрпела губитак од 1,2 милијарде евра, а то је само почетак јер, према предвиђањима Светске банке, следи додатно повећање незапослености.

Веди Мујку, директор Института за развој социјалне политике, сматра да би суноврат могао бити и гори од предвиђеног.

  • Многа предузећа су затворена, банкротирала или нису у стању да одрже број запослених – рекао је Мујку, а преноси „Данас“.

Оставите Коментар