Молдавски проруски председник Игор Додон поништио је данас раније потписан указ о распуштању парламент те земље где се сукобљавају две владе, од којих свака полаже право на легитимитет.
Молдавија је запала у политичку кризу од парламентарних избора у фебруару на којима није изабрана јасна парламентарна већина.

Ситуација је постала конфузна током викенда када се формирала коалиција између проруских и прозападних странака коју подржавају и Москва и Европљани. Циљ коалиције је да се заједнички супротставе моћном локалном олигарху чије присталице су покушале да се наметну уз подршку Уставног суда.

Уставни суд је у недељу суспендовао проруског председника Игора Додона, изабраног 2016. јер није хтео да потпише указ о распуштању парламента по налогу тог Суда.

Суд га је заменио премијером Павелом Филипом, политичким противником који је одмах распустио парламент и заказао изборе, преноси Бета.

„Сматрамо одлуке Уставног суда нелегитимним и насумичним. Оне су супротне основним правилима земље и представљају претњу за безбедност Молдавије”, рекао је данас Додон после састанка Националног савета за безбедност .

Маневар Павела Филипа, члана Демократске странке олигарха Влада Плахотниука, имао је за циљ да се поништи коалиција коју су у суботу формирале проруска Социјалистичка партија Игора Додона и проевропска алијанса АЦУМ Маје Санду.

Назначен циљ алијансе је да се удаљи од власти Влад Плахотниук, спорна личност која се годинама оптужује да из сенке влада Молдавијом.

Од тада две владе полажу право на легитимност и заседају паралелно, влада Павела Филипа на власти од 2015. и влада коју је у суботу именовао Парламент предвођена Мајом Санду.

„Постоји само један легитиман председник кога је народ изабрао 2016. године. Постоји само једна влада она коју је недавно именовала парламентарна већина”, рекао је Додон у интервјуу за Франс прес.

Молдавија, земља од 3,3 милиона становника на граници ЕУ подељена је између присталица приближавања Москви и оних који су за блискије везе са Европљанима.

„Нова влада и нова парламентарна већина у потпуности подржавају европски пут. Наш став је јасан, сви споразуми са ЕУ ће остати, ништа неће бити поништено”, рекао је Додон и додао да ће влада такође поново успоставити нормалне економске везе са Русијом. ;

„С обзиром да је наша земља подељена, једино решење да се сви задовоље је имати уравнотежену спољну политику”, рекао је он.

Пет великих европских земаља, међу којима и Француска данас су навеле да у садашњој уставној кризи сматрају молдавски парламент представником молдавског народа и најприкладније место за расправљање о политичким питањима, чак и најспорнијим, и подржавају га такав какав је.

Оставите Коментар